Людмил Ангелов, мениджър агроном в най-старата британска винарна:

Мечтая да остарея сред лозята в Англия

Поредната среща в рубриката „Британско-български истории“ е с Людмил Ангелов. Той е главен мениджър, който ръководи отглеждането на лозята на най-старата винарна в Англия, Denbies wine estate, трета по големина в страната сред още 180 производители.

Доц. д-р Ангелов е бивш преподавател по лозарство в Аграрния университет в Пловдив, автор на научни разработки и учебни помагала, в продължение на 13 години е работил по създаване и отглеждане на лозя в България.

Пристига на Острова преди две години, след като в родината постига в професията всичко, за което  е мечтал.

Лозарството и винопроизводството са нов вид дейности за Великобритания. Denbbies wine estate е основана едва през 1986-тагодина. Дотогава никой не е вярвал, че на местният климат и почви може да се отглежда грозде.

Людмил Ангелов казва, че най-трудни са били първите осем месеца от работата му тук, но заедно с колегите, които са го посрещнали, са създали перфектната организация и сега им е много лесно да се грижат за лозята. А освен добивът на грозде, е много важно лозята да изглеждат красиво, защото се намират в живописна хълмиста местност в графство Съри, която е на пешеходно разстояние от съседния град Доркинг и е притегателен туристически център. Сред лозята има туристически и колоездачни маршрути, организират се сватби и чествания, спортни събития, любимо място е за фотосесии, разходки и пикници.

Людмил извършва сам с един малък трактор всички резитби на лозята и казва, че сред тях се чувства най-щастлив. Благодарен е, че резултатите от работата му високо се ценят.

Другото голямо щастие за него е семейството му, съпругата и двете му деца едва наскоро са се преместили тук при него.

В Англия няма субсидиране за производството на грозде, но секторът се разширява с големи темпове. Грозде в момента се отглежда върху 30 000 дка, като с всяка изминала година се засаждат нови и нови площи, а винарните са посещавани от много туристи.

Разговора на Ина Николова с Людмил Ангелов можете да чуете в звуковите файлове.

Снимките на лозовите масиви са от фейсбук страницата на винарната Denbies wine estate


Галерия

Още от категорията

Социална платформа образова безплатно стотици сънародници в Лондон

Катрин и партньорът й в живота, Бисер Джамбазов са създатели на Българска социална платформа в Лондон. Целта им е да помагат на сънародници като организират много евтини или безплатни курсове по английски език. Организират и други, професионални..

публикувано на 04.08.19 в 10:50
Асен Бозаджиев

Асен Бозаджиев: След всеки край идва ново начало

Асен Бозаджиев е поредният българин-емигрант, с който ви срещаме. Той е от Велинград. В България е имал собствена фабрика с 40 работници и 3 магазина, но кризата от 2008г. го принуждава да фалира и да емигрира. В Англия е от 8 години и..

публикувано на 29.07.19 в 09:42

Цанка Петрова: Щастието е въпрос на личен избор

Цанка Петрова е от балканския град Срелча. Тя живее в Лондон от 2011-та година. Казва, че най-ценният подарък, който й е донесъл животът в космополитния град, е широкият мироглед. Тук е срещнала хора от всякакви континенти и националности; хора с много..

публикувано на 21.07.19 в 11:50

Две млади българки създават и ръководят Лондонския оркестър за филмова музика

Единственият в Лондон Оркестър за филмова музика е създаден и се ръководи от две сестри, български класически музикантки – пианистката Росица Душева и виолончелистката Ивелина Душева-Марсиал. Основан е през 2014-та година и се развива бързо и..

публикувано на 14.07.19 в 11:50

В Лондон българското хоро увлича със сложните стъпки и ритми

Днес ви представяме Анелия Траянова. Тя е от Симитли, от малка е свързана с българските народни танци, които носи, показва и разпространява в Лондон, а вече - и в много други краища на Англия. Анелия е само на 30 години, от няколко години ръководи клуб..

публикувано на 07.07.19 в 11:50

Как една майка помага на децата си да бъдат успешни в английската си среда, но да останат българи

В края на учебната година, в рубриката „Срещи с българи на Острова“, Ина Николова ни представя две деца от българското училище „Звънче“ в Лондон, майка им и тяхната учителка. Когато си българско дете, което расте в българско семейство, но си..

публикувано на 30.06.19 в 11:50

Как се меси български хляб в Британската библиотека

В поредната среща с българи на Острова ви представяме Адриан Апостолов от Стара Загора. В родния си град той е бил социален работник, ресурсен учител, а втората му работа и любимо занимание е било правенето на хляб. Преди няколко години с..

обновено на 25.06.19 в 12:27

И в Англия е трудно – съвсем различен свят

В поредната серия от „Срещи с българи на Острова“ ви представяме Галя. Уважаваме нейното желание да участва в този проект без да споменаваме второто ѝ име и откъде е от България. Галя е в Обединеното кралство от 3 години, след като 26 години е..

публикувано на 16.06.19 в 11:50
Лондон, Кметството

Когато Лондон е място за професионален растеж и спокоен живот

Мартина Бонева е на 34 години, от град Русе, от 4 години живее и работи в Лондон. Там е заедно с детето и съпруга си. Професионалния си път започва от почистването на домове, преминава през болногледач, за да стигне днес до координатор във фирма за..

публикувано на 09.06.19 в 11:50

В деня на Ботев българин представя националните герои в Ню Йорк

„Нeзабравимата България“ е родолюбив проект, който чрез художествено-документални филми, лекции, беседи и дискусии, популяризира българските национални герои. Началото поставя Искрен Красимиров -  млад режисьор. Той решава да прави филми, с които да..

публикувано на 02.06.19 в 11:00