Людмил Ангелов, мениджър агроном в най-старата британска винарна:

Мечтая да остарея сред лозята в Англия

Поредната среща в рубриката „Британско-български истории“ е с Людмил Ангелов. Той е главен мениджър, който ръководи отглеждането на лозята на най-старата винарна в Англия, Denbies wine estate, трета по големина в страната сред още 180 производители.

Доц. д-р Ангелов е бивш преподавател по лозарство в Аграрния университет в Пловдив, автор на научни разработки и учебни помагала, в продължение на 13 години е работил по създаване и отглеждане на лозя в България.

Пристига на Острова преди две години, след като в родината постига в професията всичко, за което  е мечтал.

Лозарството и винопроизводството са нов вид дейности за Великобритания. Denbbies wine estate е основана едва през 1986-тагодина. Дотогава никой не е вярвал, че на местният климат и почви може да се отглежда грозде.

Людмил Ангелов казва, че най-трудни са били първите осем месеца от работата му тук, но заедно с колегите, които са го посрещнали, са създали перфектната организация и сега им е много лесно да се грижат за лозята. А освен добивът на грозде, е много важно лозята да изглеждат красиво, защото се намират в живописна хълмиста местност в графство Съри, която е на пешеходно разстояние от съседния град Доркинг и е притегателен туристически център. Сред лозята има туристически и колоездачни маршрути, организират се сватби и чествания, спортни събития, любимо място е за фотосесии, разходки и пикници.

Людмил извършва сам с един малък трактор всички резитби на лозята и казва, че сред тях се чувства най-щастлив. Благодарен е, че резултатите от работата му високо се ценят.

Другото голямо щастие за него е семейството му, съпругата и двете му деца едва наскоро са се преместили тук при него.

В Англия няма субсидиране за производството на грозде, но секторът се разширява с големи темпове. Грозде в момента се отглежда върху 30 000 дка, като с всяка изминала година се засаждат нови и нови площи, а винарните са посещавани от много туристи.

Разговора на Ина Николова с Людмил Ангелов можете да чуете в звуковите файлове.

Снимките на лозовите масиви са от фейсбук страницата на винарната Denbies wine estate


Галерия

Още от категорията

Ива Ангеличева представя български творци в Англия

Ива Ангеличева е от Велико Търново. Тя е само на 24 години, но тази година се състоя третото поредно годишно издание на фестивала „Дива Роза“, организиран в Лондон от нейната агенция. Той представя български музиканти, родни храни, облекла, традиции..

публикувано на 13.10.19 в 11:50
Деси Колева

Деси Колева: Българският бизнес в чужбина преуспява

Днес ви представяме Деси Колева, една от дамите – основателки на Федерацията на националните бизнеси в Англия, които пък са инициатори на Българските бизнес награди. За тях ви разказвахме още през месец май, чрез участието на старозагорката..

публикувано на 06.10.19 в 11:50
архитект Елена Димитрова

Работещите закони поставят една красива гледка над бизнеса и печалбите

Елена Димитрова е архитект, на 27-години, от София. Завършила е образованието си в Лондонския University of Westminster, в момента работи и живее в Англия. Тя е част от екипа на дизайн ориентирано студио, което изработва идейни проекти за..

публикувано на 29.09.19 в 11:50
Така изглеждат ученическите униформи в едно английско училище в Глостър

В британските училища най-важното е взаимното уважение

В седмицата, в която започна новата учебна година в рубриката „Британско-български истории“ ви представяме една българска учителка, която преподава в Лондон. Десислава Димитрова е работила повече от 18 години като учител и в системата на..

публикувано на 22.09.19 в 11:50

Вера Маринова – Аткинсън: Трябва да водиш в нещо, за да се състезаваш

Вера Маринова е едно от най-големите имена в българската спортна журналистика. С нейния глас и коментари свързваме най-успешните години на българската художествена гимнастика от времето на Златните момичета. Тя самата също е била Златно момиче, част от..

публикувано на 15.09.19 в 11:50
Ирен Ценова

Ирен Ценова: Българската жена e моето вдъхновение

В рубриката „Британско-български истории“ днес ви представяме Ирен Ценова, а чрез разговора с нея, и една нова услуга, която все още не е професия, но навлиза сериозно на пазара на труда. Ако използваме най-употребявания все още английски термин..

публикувано на 08.09.19 в 10:50

Спортът възпитава ценности

Поредната среща в "Британско-български истории" е със старозагореца Веселин Иванов, състезател и треньор по бойно самбо, ММА и Сан-да. Той е Световен шампион по бойно самбо в категорията си за 2015 година, Европейски шампион за 2013-та. Спортист номер..

публикувано на 01.09.19 в 10:50
Миро Кокенов като водещ на българското тържество послучай 24 май в Сохо, Лондон, 2019г.

Старозагорец се снима в най-стария английски докторски сериал

Събеседникът, който ви представяме в рубриката „Британско-български истории“ е Мирослав Кокенов. С него вече сме ви срещали преди година, той е старозагорец, актьор, вече реализирал се по сцените в Лондон. Миро играе с голям успех на английски и..

публикувано на 25.08.19 в 10:50

Социална платформа образова безплатно стотици сънародници в Лондон

Катрин и партньорът й в живота, Бисер Джамбазов са създатели на Българска социална платформа в Лондон. Целта им е да помагат на сънародници като организират много евтини или безплатни курсове по английски език. Организират и други, професионални..

публикувано на 04.08.19 в 10:50
Асен Бозаджиев

Асен Бозаджиев: След всеки край идва ново начало

Асен Бозаджиев е поредният българин-емигрант, с който ви срещаме. Той е от Велинград. В България е имал собствена фабрика с 40 работници и 3 магазина, но кризата от 2008г. го принуждава да фалира и да емигрира. В Англия е от 8 години и..

публикувано на 29.07.19 в 09:42