Старозагорец се снима в най-стария английски докторски сериал

Миро Кокенов участва и в най-големия в Европа фестивал на изкуствата

3
Миро Кокенов като водещ на българското тържество послучай 24 май в Сохо, Лондон, 2019г.

Събеседникът, който ви представяме в рубриката „Британско-български истории“ е Мирослав Кокенов. С него вече сме ви срещали преди година, той е старозагорец, актьор, вече реализирал се по сцените в Лондон. Миро играе с голям успех на английски и български език моноспектакъла си "Гъдулка"/ The Burning Gadulka, и собствен детски спектакъл, организира детски партита, водещ е на различни събития, озвучава и се снима в реклами и филми.

Точно в тези дни Миро Кокенов участва в най-големия Европейски фестивал на изкуствата в Шотландската столица Единбург, който се провежда всяка година за три седмици  през август от 70 години насам.

Миро се представя във Фриндж - аматьорското разклонение на фестивала, в който вземат участие, както световни имена в изкуството, така и напълно неизвестни артисти, стремейки се да се израснат в кариерата си и да станат известни. Единбургският Фриндж събира и представя творци от театъра, пърформърса, танца, пантомимата, цирка, кабарето, спектаклите за деца, мюзикъли, опера, изложби и ивенти, от целия сват. Единбургският филмов фестивал, фестивалите на блуса, джаза и военните оркестри допълват тази триседмична културна блокада на Шотландската столица.

Само за информация, през 2017-та година организаторите са отчели 53 232 представления на 3 398 спектакъла на 300 различни сцени.

Миро Кокенов участва за трети път, този сезон с детско магическо шоу.

Другият му професионален успех тази година е участие в епизод на един от най-старите сериали на ВВС - Holby City, излъчен на 20 август по ВВС1. Филмът се снима и върви в Англия от почти 30 години и е по подобие на лекарския сериал „Спешно отделение“.

Повече за фестивала в Единбург и ролите на Миро Кокенов, за неговите последни професионални успехи и предизвикателства, можете да чуете от разговора на Ина Николова с него в звуковите файлове.
Галерия

Още от категорията

Вера Маринова – Аткинсън: Трябва да водиш в нещо, за да се състезаваш

Вера Маринова е едно от най-големите имена в българската спортна журналистика. С нейния глас и коментари свързваме най-успешните години на българската художествена гимнастика от времето на Златните момичета. Тя самата също е била Златно момиче, част от..

публикувано на 15.09.19 в 11:50
Ирен Ценова

Ирен Ценова: Българската жена e моето вдъхновение

В рубриката „Британско-български истории“ днес ви представяме Ирен Ценова, а чрез разговора с нея, и една нова услуга, която все още не е професия, но навлиза сериозно на пазара на труда. Ако използваме най-употребявания все още английски термин..

публикувано на 08.09.19 в 10:50

Спортът възпитава ценности

Поредната среща в "Британско-български истории" е със старозагореца Веселин Иванов, състезател и треньор по бойно самбо, ММА и Сан-да. Той е Световен шампион по бойно самбо в категорията си за 2015 година, Европейски шампион за 2013-та. Спортист номер..

публикувано на 01.09.19 в 10:50

Мечтая да остарея сред лозята в Англия

Поредната среща в рубриката „Британско-български истории“ е с Людмил Ангелов. Той е главен мениджър, който ръководи отглеждането на лозята на най-старата винарна в Англия, Denbies wine estate, трета по големина в страната сред още 180 производители...

публикувано на 11.08.19 в 10:50

Социална платформа образова безплатно стотици сънародници в Лондон

Катрин и партньорът й в живота, Бисер Джамбазов са създатели на Българска социална платформа в Лондон. Целта им е да помагат на сънародници като организират много евтини или безплатни курсове по английски език. Организират и други, професионални..

публикувано на 04.08.19 в 10:50
Асен Бозаджиев

Асен Бозаджиев: След всеки край идва ново начало

Асен Бозаджиев е поредният българин-емигрант, с който ви срещаме. Той е от Велинград. В България е имал собствена фабрика с 40 работници и 3 магазина, но кризата от 2008г. го принуждава да фалира и да емигрира. В Англия е от 8 години и..

публикувано на 29.07.19 в 09:42

Цанка Петрова: Щастието е въпрос на личен избор

Цанка Петрова е от балканския град Срелча. Тя живее в Лондон от 2011-та година. Казва, че най-ценният подарък, който й е донесъл животът в космополитния град, е широкият мироглед. Тук е срещнала хора от всякакви континенти и националности; хора с много..

публикувано на 21.07.19 в 11:50

Две млади българки създават и ръководят Лондонския оркестър за филмова музика

Единственият в Лондон Оркестър за филмова музика е създаден и се ръководи от две сестри, български класически музикантки – пианистката Росица Душева и виолончелистката Ивелина Душева-Марсиал. Основан е през 2014-та година и се развива бързо и..

публикувано на 14.07.19 в 11:50

В Лондон българското хоро увлича със сложните стъпки и ритми

Днес ви представяме Анелия Траянова. Тя е от Симитли, от малка е свързана с българските народни танци, които носи, показва и разпространява в Лондон, а вече - и в много други краища на Англия. Анелия е само на 30 години, от няколко години ръководи клуб..

публикувано на 07.07.19 в 11:50

Как една майка помага на децата си да бъдат успешни в английската си среда, но да останат българи

В края на учебната година, в рубриката „Срещи с българи на Острова“, Ина Николова ни представя две деца от българското училище „Звънче“ в Лондон, майка им и тяхната учителка. Когато си българско дете, което расте в българско семейство, но си..

публикувано на 30.06.19 в 11:50