Книга припомня за гастрола на Висоцки и „Таганка“ в Чирпан

Авторът Анатоли Петров представя интригуващото си изследване на 5 септември в Града на Яворов

Книга за визитата на Владимир Висоцки и неговия прием в България, ще бъде представена от автора й Анатоли Петров на 5 септември в Чирпан. Градът е едно от селищата, в които през 1975 година популярният руски актьор и поет с китара и театър „Таганка“ гастролират. Срещата с автора, който от 30 години изследва личността, живота и творчеството на барда, ще се проведе в Музея на Яворов от 17,30 часа и е част от програмата на за празника на града 6 септември.Книгата „Владимир Висоцки и България, Спомени за него” на Анатоли Петров е ново интригуващо изследване, което проследява темата. Авторът тръгва по стъпките на „Таганка“ в София, Стара Загора, Чирпан, Казанлък, Пловдив, Велико Търново, Търговище, Варна...

В Чирпан Висоцки и „Таганка“ гостуват на 16 септември 1975 г. Гостите поднасят цветя на Паметника на загиналите за свободата на България, на площада изпълняват и няколко песни. В ресторант „Ален мак” има програма от песни на чирпански ученици, следват приветствия и обяд. После Висоцки взима китарата и пее много свои песни. После тръгват към с. Спасово, където им показват реколтата от грозде, посещават Винзавода в Чирпан, където разглеждат производството на шампанско. Следва визита в Музея на Яворов, където ги посреща уредникът Димитър Данаилов и им разказва за съдбата на големия поет. Цялата трупа оставя подписите си в книгата за гости. Висоцки отново пее пред музея на Яворов, има среща с Данаилов, а вечерта е и в Тянковата къща.

Проследена е пълната хронология на визитата, уточнени са ред нови любопитни детайли. 44 години по-късно наяве излизат куп интригуващи факти, непубликувани досега: неизвестни негови записи, интервюта, снимки, автографи, както и десетки спомени на хора за срещите им с него, които стават достояние за първи път. Почти 40 години след преждевременната му смърт творчеството на Висоцки продължава да е актуално, а всеки нов щрих от него се приема с изключителен интерес от хилядите му почитатели. Което е гаранция за сериозния интерес, който ще предизвика с появата си тази книга.

Интервюто на Анатоли Петров за Радио Стара Загора може да чуете в прикачения звуков файл


Още от категорията

С 30% ще се увеличат собствените приходи на общината при въвеждане на фискална децентрализация

С близо 14 млн. лв. повече биха били собствените приходи на община Стара Загора, ако бъдат преотстъпени част от приходите от подоходното облагане към общините. Това са изчислили експертите от Института за пазарна икономика и подемат кампания преди..

публикувано на 18.09.19 в 08:25

Стабилност в училищата на община Тунджа

В Община Тунджа всички ремонтни дейности по сградите на учебни и детски заведения са приключили, съобщи сътрудникът ни Румяна Стефанова. С началото на новата учебна година сред въведените в експлоатация е преустройство и пристройка към Основно..

публикувано на 18.09.19 в 07:32

Над 98% от българското пиво има информация за енергийната стойност и хранителните съставки

Над 98 процента от произвежданото в България пиво има информация за енергийната стойност и хранителните съставки, с което българската пивоварна индустрия е изпълнила доброволно подписания  Меморандум за разбирателство на Асоциацията на пивоварите от..

публикувано на 17.09.19 в 16:47

Девет новозагорски села остават без вода на 18 септември

На 18 септември водоподаването в новозагорските села Стоил войвода, Любенова махала, Любенец, Млекарево, Загорци, Езеро, Богданово, Радецки и Бял кладенец ще бъде прекъснато. За това информира ВиК-Сливен. Водата на населените места ще спре в 08.00ч....

публикувано на 17.09.19 в 16:38

Театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък представя "Нощта преди Албена“

Особен поглед към света на Йордан Йовков предлага новата постановка „Нощта преди Албена“ на общинския театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък, съобщи в интервю за Радио Стара Загора директорът на театъра Димитър Кабаков, който е и автор на..

публикувано на 17.09.19 в 16:33

Храмов празник отбелязва църквата "Света София" в село Безмер

На днешния православен празник храмов празник отбелязва църквата "Света София" в ямболското село Безмер. Храмът е сред най- добре поддържаните в  духовната околия.  Храмът "Св. София" е построен през 1934 година и е сред малкото храмове в..

публикувано на 17.09.19 в 16:24

Антон Андонов е кандидатът на ВМРО-БНД за кмет на Стара Загора, войводите ще участват в кметската надпревара на още 4 общини в областта

ВМРО – Българско национално движение обяви кандидатите си кметове на 5 общини в Старозагорска област за предстоящите местни избори.  Очаквано кандидатът на войводите за кметския стол на Стара Загора е Антон Андонов  - дългогодишен регионален..

публикувано на 17.09.19 в 16:06

Алтернативен маршрут за автобусна линия №20 до петък

Във връзка с изпълнението   на строително-монтажни работи на кръстовището на ул. „Генерал Столетов“ и бул. „Крайречен“, движението на автобусна линия № 20 ще се обслужва по следния маршрут: ул. „Генерал Столетов“, ул. „Ангел Кънчев“, ул. „Христина..

публикувано на 17.09.19 в 15:47

Засега няма опасност от спекулация с цените на петрола на българския пазар

Има известно успокояване на петролния пазар, след изявленията на американския президент Доналд Тръмп, че ако се наложи, ще отворят стратегическите резерви на САЩ и ще освободят количества, които да задоволят световния пазар. Тръмп каза още, че нямат..

публикувано на 17.09.19 в 15:14

Организират занимания за компютърни и природо-математически науки в Стара Загора

За първи път тази година в Центъра за подкрепа за личностно развитие към Община Стара Загора ще има нова клубна форма „Академия за компютърни и природо-математически науки“, съобщи Искра Иванова, ръководител на общинско звено „Център за подкрепа за..

публикувано на 17.09.19 в 14:50