Искат оставката на здравния министър

Ако до 17 септември министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не изпълни исканията на пациентите, нуждаещи се от белодробна трансплантация, ще му бъде поискана оставката. Това съобщи в ефира на здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ” Тодор Мангъров, председател на сдружение „Асоциация пулмонална хипертония”. От пациентската организация настояват да се създадат условия, за да бъдат включени най-малко трима българи в европейска листа на чакащи за белодробна трансплантация, както и да се създаде действаща национална програма и пълен екип от медицински специалисти, включващи всички специалности и нива за успешна белодробна трансплантация.

Мангъров алармира, че проблемът с донорството и трансплантациите в България продължава да се неглижира.

По данни на пациентската организация до месец октомври 2018 година са починали петима белодробно нуждаещи се пациенти, като след смъртта на двама от тях здравният министър пое ангажимент веднага ще започне работа за решаването на проблема. Осем месеца по-късно само един българин е включен в европейската листа на чакащите за белодробна трансплантация.

Според Тодор Мангъров липсата на национална програма възпрепятства максимално донорството, което засяга както български реципиенти, така и възможността да се предоставят на Евротрансплант органи, които не могат да се трансплантират в България. Само по този начин държавата ни ще има шанс да стане реална част от тази организация. През тази година няма подаден нито един орган към Евротрансплант.

По думите на Мангъров четирима пациенти са потърсили възможност за трансплантация в чужбина без помощта на държавата, като трима от тях са успешно трансплантирани, а състоянието на четвъртия е стабилизирано с иновативна терапия, недостъпна в България.

Ако всички условия на пациентската организация не бъдат изпълнени или здравният министър не подаде оставка до 17 септември, то от следващия ден председателят на сдружение „Асоциация пулмонална хипертония” Тодор Мангъров ще обяви безсрочен протест пред Министерство на здравеопазването до решаване на проблема.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с Тодор Мангъров.

Още от категорията

Изследването със скенер е ключово при рак на белия дроб

Методът на компютърната томография позволява на лекарите да определят размера и локализацията на белодробния карцином, както и на метастазите (ако има такива). Компютър-томографът или скенерът е неинвазивно медицинско изследване, при което с помощта..

публикувано на 12.10.19 в 12:26

Вегетарианството помага и в спорта

Вегетарианството се превърна в мой начин на живот и повече от 15 години не консумирам месо. Това коментира в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ шампионът по бойни изкуства Здравка Комитова. Тя се отказва от месото след..

публикувано на 05.10.19 в 12:29

Стартира кампания за безплатни прегледи за катаракта

Екипът на офталмологичното отделение в болница "Тракия" започва в началото на октомври кампания за профилактика и лечение на катаракта. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ началникът на отделението д-р..

публикувано на 28.09.19 в 12:24

Няма данни за броя пушачи на алтернативни никотинови продукти, започва проучване

В България не е правена и няма статистика за броя на пушачите, употребяващи алтернативни никотинови продукти, а това е важно, за да се разбере как влияе на заболеваемостта на хората, каза в интервю за Радио Стара Загора д-р Станимир Хасърджиев –..

публикувано на 23.09.19 в 14:50

1 % страдат от ревматоиден артрит

1 % от населението страда от ревматоиден артрит, сочат данните.  Заболяването засяга жените 3 пъти по-често, отколкото мъжете. Първите признаци се откриват най-често при пациенти между 20 и 40 години, въпреки че  проявяването на болестта е..

публикувано на 21.09.19 в 12:19

10 % от хората над 65 години страдат от исхемична болест

10 % от хората над 65 годишна възраст страдат от исхемична болест на сърцето. Тя представлява стеснение или запушване на една или повече коронарни артерии с последваща миокардна исхемия, която протича с или без пристъпи на болка зад гръдната..

публикувано на 07.09.19 в 12:39

Инвестицията в спорт се връща многократно в здраве

Инвестицията в спорт се връща многократно в здраве, коментира в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ шампионът по канадска борба Георги Чолаков. Моят спорт, както и всички останали изискват много динамика и усилие, а..

публикувано на 31.08.19 в 12:30

15 % страдат от пародонтит

По данни на Световната здравна организация, между  5 и 15% от населението  в наблюдаваните страни между 35- и 44-годишна възраст страда от сериозна форма на пародонтит и е застрашено от загуба на зъби поради него. „Към този процент като включим и..

публикувано на 24.08.19 в 12:27

Свалих 85 кг и промених живота си

„Свалих 85 килограма за една година и половина, подобрих здравето си и промених живота си“, сподели за здравното предаване на радио Стара Загора Борис Вардев от София. Преди няколко години проблемът на 40-годишния мъж с наднорменото тегло..

публикувано на 17.08.19 в 12:46

5 % са зависими към алкохола

В България алкохолно зависимите са 5% от населението, а злоупотребяващите със спиртни напитки достигат 40%. Почти 90 % от хората употребяват алкохол, а между 4 и 7 % от тях се пристрастяват към него, т.е. стават алкохолици. Алкохолната..

публикувано на 10.08.19 в 12:50