Първият учебен ден в България не винаги е бил през септември

6
Снимка: БГНЕС, архив

Първият учебен ден събира във венец вълненията, емоциите, очакванията, надеждите и спомените. За едни това е времето на щастливите сълзи, за други покана за завръщане в класната стая.

Първият учебен ден всъщност не е учебен, защото след официалното откриване на новата учебна година, приветствията към първокласниците, пожеланията за благополучие и успех, след цветята и пуснатите на свобода цветни балони, малките едва ли осъзнават какво приключение ги очаква в следващите месеци, а по- големите разбират, че след дългата лятна ваканция, прохладата на приближаващата есен идва с нови уроци и отговорности. 

Всеки ден е отворена врата към знанието, но колко от вас подозират, че продължителността на учебната година за градските и селските деца е била различна, колко от вас помнят, че в килийните училища, възникнали в края на XVIII и началото на XIX век, тя не е свързана с конкретна дата, защото се е определяла от наетите свещеници, занаятчии и просветени хора. 

Изборът 15 септември да е начало на учебната година става през 1921, когато на власт е Александър Стамболийски и партията му "Български земеделски народен съюз". Решението на правителството е продиктувано от нуждата децата да помагат при прибирането на реколтата и селскостопанската работа.  

Пред Мила Маринова, доцент доктор Евгения Иванова от РИМ- Стара Загора, припомня любопитни факти свързани с учебното дело в България, през различните периоди, от Възраждането до наши дни, но преди това, чуйте спомените от родното и Севлиево и любимата учителка. Галерия

Още от категорията

Българчета в чужбина ще пишат писма към България в литературен конкурс

За шеста поредна година Фондация „Шанс за децата и природата на България“ обявява Национален литературен конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!“. Конкурсът е за написване на кратък разказ или есе на тема „Моето писмо към..

публикувано на 21.10.19 в 11:09

Предстои Новембър бачата уикенд 2019 в Стара Загора

Второто издание – Новембър бачата уикенд 2019 ще се проведе между 15и 17 ноември в Стара Загора. За първи в България ще гостуват Джони и Ное и Стелиос и Иро. Поканата към тях е отправена от домакините на събитието Илин Велев и Елена Найденова...

публикувано на 18.10.19 в 16:27

Ученици от Стара Загора ще програмират музика по европейската инициатива "Запознайте се и програмирайте"

Ученици от Националното училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова" и Средното училище "Максим Горки" ще се обучават да програмират музика в рамките на европейската инициатива "Запознайте се и програмирайте“. Темата на срещите  в Стара..

публикувано на 16.10.19 в 14:00

Открива се голяма изложба на Васил Маринов /1879-1943/

Днес от 18.00 часа в западната зала на Художествена галерия Стара Загора ще бъде представена изложбата „Васил Маринов 1879-1943“.  Тя е посветена на 140 годишнината от рождението на художника. В експозицията са включени  40 негови живописни платна и..

публикувано на 16.10.19 в 10:03

Атанас Капралов: "Поезията е моята присъда"

Най- новият член на Българския П.Е.Н.- Център е Атанас Капралов. От представените 13 кандидатури, общото събрание на организацията е одобрило само личността и творчеството на поета Атанас Капралов. Творбите му са превеждани  на руски, френски, немски,..

публикувано на 15.10.19 в 16:13

"Умопомрачение" с актьора Стефан Иванов!

На 20.11 (сряда) от 19.30 часа в Дом на културата – Стара Загора ще гостуват Койна Русева, Асен Блатечки, Стефан Иванов, Никол Карабинова, Никола Парашкевов в най – новата комедия в България. „Умопомрачение“ е брилянтна американска комедия от Сам..

публикувано на 15.10.19 в 14:52

Яна Маринова оцелява с усмивка!

На 04.11 (понеделник) от 19 часа в Държавна опера Стара Загора ще бъде поставена криминалната комедия от Жорди Галсеран „Изборът ва Марта“. Режисьор на постановката е Георги Михалков, гостуват актьорите Яна Маринова, Симеон Лютаков, Николай Кенаров,..

публикувано на 15.10.19 в 14:05

Старозагорската опера домакин на първата самостоятелна изложба на Франческо Калипари

Тази вечер от 18 часа във фоайето на Държавна опера Стара Загора се открива първата самостоятелна изложба "Ерос и Танатос"  на Франческо Калипари, балетист в трупата на оперния театър.  Франческо Калипари е роден на 8 януари 1990 г. в Локри , древен..

публикувано на 15.10.19 в 12:11

"Синелибри" гостува на Стара Загора

Кино-литературният фестивал "Синелибри" 2019  гостува в Стара Загора. Домакин на събитието е залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески”.  Входът  е свободен. Четири са филмите, които киноманите ще могат да гледат. От 16:00 ч. в неделя (13..

публикувано на 11.10.19 в 13:28

Хасковският театър "Дани и Деси" се готви за карнавал в Борнео

Хасковският театър „Дани и Деси“ влиза амбициозно в 25- тия си юбилей. През ноември трупата е поканена да представи българската култура на Световния карнавал RAINFOREST в Борнео- най- големият остров на Малайзия. Националният фонд „Култура“..

публикувано на 10.10.19 в 11:06