Нимфеумът край село Каснаково чува и изпълнява желания

Единственият запазен нимфеум в България е Светилището на нимфите и Афродита в село Каснаково. То е известно на науката още от 1898 година, когато местните хора започнали да разкопават скалите, за да разберат откъде се стича водата. Копаейки стигнали до три басейна и подпорна стена. През 1923 година при разчистване на терена, част от камъните били взети, но върху лицевия свод на централния извор е открит издълбан надпис на гръцки: "На добър час! Тит  Флавий Бейтюкент Есбенериус и неговата съпруга Клавдия Монтана направиха и посветиха извора на нимфите и Афродита.

През 1968 година обектът е обявен за Национален паметник на културата. Днес той е една от най- посещаваните исторически и туристически атракции около Димитровград. Всяка година община Димитровград отделя собствен ресурс и с помощта на Министерството на културата  провежда археологически разкопки. Сред най- ценните находки, намерени до сега, са статуята на Богинята Изида и главата на сатир. Само за една година над 10 000 туристи преминават през култовото място, защото вярват, че Светилището чува и изпълнява най- съкровените им желания.

А легендата разказва, че в края на втори век от новата ера римският император Марк Аврелий подарява на своя пълководец от тракийски произход Тит Флавий Бейтюкент Есбенериус земя в околностите на днешното димитровградско село Каснаково. Подаръкът бил отплата за тридесетте години вярна военна служба към Рим. На тази земя, потънала в зеленина и диви цветя, имало бистро поточе, но хората ходели до него само денем, защото нощем около него танцували нимфите. Когато Тит Флавий видял за първи път мястото не разбрал каква сила го притегля към него, но решил да построи храм на богинята на любовта Афродита, за да зарадва с него обичната си жена Клавдия Монтана. Тит Флавий не жалел средства за строителството, но всяка нощ се будел заради един и същи сън. Най- красивата от нимфите му предлагала своята любов. Каленият в битки войн започнал да отслабва, станал мълчалив и угрижен. В деня на откриването на храма пред събралото се множество нимфата се явила, за да получи своя отговор. Всички паднали на колене и притаили дъх, само тракиецът останал прав. Нимфата прошепнала "Ела при мен и аз ще те даря с неземна радост и безсмъртие!", но смелият войн без колебание отговорил: "О, най- красива от красивите! Безкрайна е твоята щедрост, но аз оставам при жена си, която ме чакаше вярно в продължение на тридесет години, докато воювах за славата на императора!" 


В Историческия музей на Димитровград може да разгледате част от намерените находки в село Каснаково. От Нели Кръстева, уредник в Отдел "Археология", научаваме още за историята на култовото светилище.   


Галерия

Още от категорията

Открива се голяма изложба на Васил Маринов /1879-1943/

Днес от 18.00 часа в западната зала на Художествена галерия Стара Загора ще бъде представена изложбата „Васил Маринов 1879-1943“.  Тя е посветена на 140 годишнината от рождението на художника. В експозицията са включени  40 негови живописни платна и..

публикувано на 16.10.19 в 10:03

Атанас Капралов: "Поезията е моята присъда"

Най- новият член на Българския П.Е.Н.- Център е Атанас Капралов. От представените 13 кандидатури, общото събрание на организацията е одобрило само личността и творчеството на поета Атанас Капралов. Творбите му са превеждани  на руски, френски, немски,..

публикувано на 15.10.19 в 16:13

"Умопомрачение" с актьора Стефан Иванов!

На 20.11 (сряда) от 19.30 часа в Дом на културата – Стара Загора ще гостуват Койна Русева, Асен Блатечки, Стефан Иванов, Никол Карабинова, Никола Парашкевов в най – новата комедия в България. „Умопомрачение“ е брилянтна американска комедия от Сам..

публикувано на 15.10.19 в 14:52

Яна Маринова оцелява с усмивка!

На 04.11 (понеделник) от 19 часа в Държавна опера Стара Загора ще бъде поставена криминалната комедия от Жорди Галсеран „Изборът ва Марта“. Режисьор на постановката е Георги Михалков, гостуват актьорите Яна Маринова, Симеон Лютаков, Николай Кенаров,..

публикувано на 15.10.19 в 14:05

Старозагорската опера домакин на първата самостоятелна изложба на Франческо Калипари

Тази вечер от 18 часа във фоайето на Държавна опера Стара Загора се открива първата самостоятелна изложба "Ерос и Танатос"  на Франческо Калипари, балетист в трупата на оперния театър.  Франческо Калипари е роден на 8 януари 1990 г. в Локри , древен..

публикувано на 15.10.19 в 12:11

"Синелибри" гостува на Стара Загора

Кино-литературният фестивал "Синелибри" 2019  гостува в Стара Загора. Домакин на събитието е залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески”.  Входът  е свободен. Четири са филмите, които киноманите ще могат да гледат. От 16:00 ч. в неделя (13..

публикувано на 11.10.19 в 13:28

Хасковският театър "Дани и Деси" се готви за карнавал в Борнео

Хасковският театър „Дани и Деси“ влиза амбициозно в 25- тия си юбилей. През ноември трупата е поканена да представи българската култура на Световния карнавал RAINFOREST в Борнео- най- големият остров на Малайзия. Националният фонд „Култура“..

публикувано на 10.10.19 в 11:06

Ангел Игов: Писателят трябва да владее занаята си

Днес от 18.00 часа в Къща- музей „Гео Милев“Стара Загора е представянето на романа „Фини прахови частици“. Разказаната  история, уловила драмата на едно поколение, закърмено с радиацията на една катастрофална утопия е написана от Ангел Игов...

публикувано на 10.10.19 в 10:07

По-малко стрес и повече време за почивка за добро психично здраве препоръчва Петя Стойчева Кривицки

По повод Световния ден на психичното здраве 10 октомври, тази година Световната здравна организация предупреждава, че на всеки 40 секунди някъде по света някой посяга на живота си . Най-често срещаната причина за самоубийствата в световен..

публикувано на 09.10.19 в 14:28

„Умопомрачение“ с Койна Русева на старозагорска сцена

На 20.11 (сряда) от 19.30 часа в Дом на културата – Стара Загора ще гостуват Койна Русева, Асен Блатечки, Стефан Иванов, Никол Карабинова, Никола Парашкевов в най – новата комедия в България. „Умопомрачение“ е брилянтна американска комедия от Сам..

публикувано на 09.10.19 в 10:54