Съдия Тоньо Тонев:

Справедливостта е понятие, което в очите на страните е съвсем различно

Предсрочното условно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман разбуни обществото, но случаят е на път да предизвика и междуинституционална криза след намесата на политици и реакцията на Висшия съдебен съвет, който на практика се присъедини към атаките срещу съда. 

Първи в сряда с остро обръщение към Висшия съдебен съвет излезе управителният съвет на Съюза на съдиите в България. Вчера общо 292 съдии от цялата страна и от всички нива в системата излязоха с обръщение към българските граждани по повод ескалиращото напрежение. Те призовават българските граждани към "осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности, човешкото достойнство и обществения мир". Под обръщението са се подписали съдии от близо 40 съдилища в страната, между които и старозагорските Окръжен и Районен съдилища.  Днес призив за зачитане на конституционно установената независимост на съдебната власт отправи и Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. В него се казва още, че "ескалиращата словесна агресия създава опасност за социалния мир и може да прерасне в насилие и физическа саморазправа и заклеймяване на съдии във връзка с изпълнението на служебните правомощия".   

„Насаждането в обществото на недоволство към съдебната система, към правораздавателните органи, в крайна сметка удря върху държавността, защото съдебната система е една от трите власти, на които се основава и уповава демократичната държава“, заяви в интервю за Радио Стара Загора по повод обръщението на  магистратите дългогодишният съдия по наказателни дела от Окръжен съд –Стара Загора Тоньо Тонев. По думите му трябва да си даваме сметка, че пренебрежителното, принизително отношение към съда всъщност удря върху правата на всеки от нас. „ Никак не е лесно на всеки съдия и на всеки съдебен състав  при постановяването на съдебен акт за тежко наказание да прецени на първо място то да бъде справедливо и от една страна да постигне целта осъденият да бъде превъзпитан, а от друга страна близките на пострадалото лице да се чувстват удовлетворени от полученото възмездие“, каза още съдия Тонев, който в съдебната си практика има постановени две доживотни присъди.    

Повече по темата и дали да отпадне съкратеното съдебно производство при тежки престъпления, чуйте от интервюто в звуковия файл. 

 Още от категорията

Изпращаме сигнали за инвазивни чужди видове с ново мобилно приложение

Мобилно приложение, съфинансирано от Европейския съюз, дава възможност на потребителите да попълнят изключително ценна карта на цяла Европа, която показва всички сигнали за инвазивни чужди видове - растения и животни, подадени от граждани. Учени..

публикувано на 17.10.19 в 10:04

При бързите кредити да се внимава с клаузата "просрочие"

Потребителски организации призоваха за повишено внимание при тегленето на кредити заради индикациите за възможна световна икономическа криза и рецесия. Особено това касае бързите кредити. Те не са по-рискови, но са много по-скъпи, обясни за Радио Стара..

публикувано на 17.10.19 в 09:00

Водещи медицински специалисти идват в Стара Загора заради рядкото заболяване “Периневрални кисти на Тарлов”

Стара Загора ще бъде  домакин на Първия национален Конгрес, свързан с рядкото заболяване “Периневрални кисти на Тарлов”. Здравният форум ще се проведе на 9 и 10 ноември т.г. в Старозагорските минерални бани и ще събере на едно място..

публикувано на 17.10.19 в 08:50

За 14 години Комплексът за социални услуги в Стара Загора е помогнал на над 6000 деца и семейства

През октомври Комплексът за социални услуги в Стара Загора навърши 14 години от своето основаване. За този период са били подкрепени над 6000 деца и семейства, които са имали трудности. Около 400 от тях – майки и деца са ползвали услуги по..

публикувано на 16.10.19 в 17:47

Д-р Георги Узунов: Медицината, освен наука, е философия и изкуство

На тържествена церемония тази вечер, която ще започне в 19.00 часа в Парк-хотел "Стара Загора",  Районната колегия на Българския лекарски съюз ще раздаде годишните си награди на изявени лекари от Стара Загора и областта. Отличията се присъждат по повод 19..

публикувано на 15.10.19 в 17:04

Все по-малка е вероятността местните избори да променят политическата ситуация

Все по-малка е вероятността след местните избори да се промени политическата ситуация в страната, а на този етап от предизборната кампания няма особени различия в подходите на партиите спрямо други избори. Това каза за Радио Стара Загора политологът..

публикувано на 15.10.19 в 08:20

Радан Кънев: България очаква положителен отговор за ТЕЦ 2 от Европа

Въглищни централи, които не могат да покрият екологичните норми трябва да спрат работа. Това заяви пред Радио Стара Загора евродепутатът от Европейската народна партия и член на Комисията по околна среда в Европейския парламент Радан Кънев...

публикувано на 14.10.19 в 15:18
Христо Панчугов

Основната политическа формация ще запази своите позиции в Стара Загора, според политолога Христо Панчугов

Традиционно висока избирателна активност се очаква на предстоящите местни избори за кмет и общински съветници у нас на 27-ми октомври. Но тя ще бъде висока там, където избирателят има усещането за битка и състезание . Това каза за Радио Стара Загора..

публикувано на 14.10.19 в 10:12

Румен Драганов: "Над 50 хотела у нас имат задължения от 36млн. евро след фалита на "Томас Кук"

Близо 54 български хотела имат задължения в размер на 36 млн. евро след фалита на английския туроператор Томас Кук, който причини фалит и на българска туристическа агенция. Така някои от тези хотели трябва обявят несъстоятелност заради свръх..

публикувано на 09.10.19 в 13:13

Безплатни прегледи за бременни жени организират в Стара Загора

На 15, 16 и 17 октомври в залата на хотел „Форум“ в Стара Загора ще се проведат безплатни изследвания на бременни жени. В деня на изследването е необходимо да бъде представен талон с определен срок на бременността от наблюдаващия лекар ,..

публикувано на 30.09.19 в 13:05