Една трета от запитаните в проучване искат иновативни детски градини

Снимка: Ани Петрова, БНР

 На седми и осми ноември в Аула Магна на Ректората на СУ "Св. Климент Охридски", ще се проведе научно- практически форум "Креативност и иновации в образованието". На събитието, което се провежда за четвърта поредна година, ще бъде представен опитът на изследователи и практици от иновативни детски градини и училища в България, Великобритания, Индия, Канада, Китай, Норвегия и САЩ. Водещият на форума доц. дн Данаил Данов, в предаването "Репортер" уточни, че креативност означава идея, която има стойност, а иновация е приложението на такава идея, а основната цел на срещата е  да събере на едно място и академичната мисъл, но и практиците, защото не са малко тези, които смятат, че академичното образование изостава от практиката. 

Една трета от запитаните учители, директори и родители искат регламентиране на процедура за създаване на иновативни детски градини, сочат предварителните данни от проучване, започнало на първи ноември 2019 година, което е организирано от преподаватели, студенти от Факултета  по науки за образованието и изкуствата  на СУ " Св. Климент Охридски" и професионалисти от Market Links. Резултатите от проучването "Иновации в българското образование" ще бъдат представени, по време на форума. 

Важна част от програмата са предвидените дискусии по работни групи. Участниците в тях ще формулират предложения за това как да се улесни въвеждането на иновациите  и да се насърчи креативността в детската градина, началното и средното училище. Препоръките представени на форума ще бъдат изпратени до Министерството на образованието и науката.

Данаил Данов подчерта, че Монтесори педагогиката е само една от посоките по които ще се движат участниците. Програмата на събитието включва още представяне на опита на щата Южна Каролина- САЩ, от страна на световноизвестния изследовател проф. д-р Брук Кулкласур, директор на изследователския институт "Ралей" към университета "Фърман". Отговори  на въпроса "Има ли нужда образованието от "нова вълна"?" ще дава образователният футурист от Великобритания, Грег Ботрил, автор на книгата "Може ли да отида да играя?. Тенденциите в норвежкото образование ще представи Камила Милър, учител в Монтесори гимназия и член на Борда на директорите на Монтесори Европа.

Форумът се организира от преподаватели от Факултета по науки за образованието и изкуствата на СУ "Св. Климент Охридски", както и от студенти, завършили програми за следдипломни квалификации в областта на Монтесори- педагогиката и медийно- дигиталната грамотност.Още от категорията

Общински детски съвет избират в Стара Загора

За трета поредна в Стара Загора ще работи Общински детски съвет . Сформирането на тазгодишния ще се състои на 20.11. 2019 г. , от 18:00 часа в залата на Младежки дом , информират от пресценътра на община Стара Загора. Представители на осем училища -..

публикувано на 19.11.19 в 11:46

Нидал Алгафари представи най-новия си роман "Рано или късно" в Стара Загора

Нидал Ахмад Алгафари е български режисьор, писател, бивш изпълнителен директор на БНТ и политически PR. Завършва НАТФИЗ, спец. „Кинорежисура“. Баща му е сириец, а майка му е българка. Женен е за Мадлен Алгафари и имат дъщеря и син. Автор и режисьор..

публикувано на 19.11.19 в 11:29

Регионален исторически музей в Стара Загора се включи в Седмицата на бащата

Регионален исторически музей –Стара Загора се включва в Националната кампания „Да бъдеш БАЩА“ – Седмица на бащата“ и обявява вход свободен за деца и техните придружители. Това съобщи за Радио Стара Загора Пламена Бакалова – уредник към отдел „Работа..

публикувано на 17.11.19 в 10:18

Вкусен тридневен фестивал в Елена

Безспорно, еленският бут е великолепен местен деликатес, който още от стари времена скътвали във всяка къща за най-драгите си гости. Откакто вкусното изкушение си има и празник, славата на балканския град нарасна още повече.  За осми пореден път община..

публикувано на 15.11.19 в 11:24

Вълнуващата история на Мария Тертер е при първите си читатели

Един нов, исторически, български, роман започна своето чакано пътешествие към читателите. Той излиза от печатницата на Издателска къща "Знаци". Неговото име е "Мария Тертер- Царицата", а вълнуващата история за тази изключителна жена останала в сянката на..

публикувано на 14.11.19 в 19:19

Художествената галерия в Сливен организира ателиета за ученици "Коледна фантазия"

Художествената галерия "Димитър Добрович" в Сливен организира съботни ателиета за ученици "Коледна фантазия". Това разкри директорът на културната институция Маргарита Пенева. Работилниците ще бъдат всяка събота на месец декември в къща..

публикувано на 14.11.19 в 15:41

Втори салон на казанлъшките фотографи откриват днес

Изложба събира снимките на 36 автори във Втория салон на казанлъшките фотографи. Експозицията се открива днес от 17.30 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък. В изложбата ще бъдат показани 51 фотографии, съобщи..

публикувано на 14.11.19 в 15:21

Съборът „Китна Тракия“ и паметникът на Богородица се борят за награди в туризма

Общините Хасково, Ивайловград, Минерални бани и Тополовград участват със свои забележителности в Годишните награди на Министерството на туризма. По традиция голямата награда в категорията „Изборът на българите“ ще бъде определена сред всички..

публикувано на 12.11.19 в 15:06

Интересни инициативи за Седмицата на бащата в Казанлък

С две интересни инициативи Сдружение „Бъдеще за децата“ ще отбележи тази година Седмицата на бащата в Казанлък. Първата е „Играй с Приказки без край“ ,бащи ще четат приказки на децата си , а втората Фейсбук игра. Кампанията ще даде възможност..

публикувано на 11.11.19 в 16:14

Бутат "Берлинската стена" с трабант на фест в Павел баня

Уникален "Трабант фест" организират в събота в Павел баня. Тогава ще се проведе и възстановка на събитията по събарянето на Берлинската стена от 9 ноември 1989 г., в която важно място ще играе и култовото източногерманско возило, разказа Ангел..

обновено на 09.11.19 в 09:40