Росен Иванов, изп. директор на ИА "Медицински надзор": Донорството е в най-висша степен хуманен, милосърден и цивилизован акт на Възкресение!

Близо 1200 български граждани, нуждаещи се от трансплантация, живеят с надежда и очакват втори шанс за живот, който е възможен единствено чрез трансплантация на орган. От 28 държави-членки на Европейския съюз, страната ни заема 28-мото място по брой трансплантирани хора на милион население, съобщи в интервю за Радио Стара Загора Росен Иванов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция „медицински надзор“. През последните няколко години броят на донорските ситуации у нас е 15-16, като от началото на годината те са 14. С този незавиден резултат, от два донора на милион население, страната ни не може да покрие минималните изискванията от 10 донорски ситуации на милион население, за членство в Европейската донорска мрежа за обмен на органи Евротрансплант. Далече сме и от средните нива в страните от ЕС от 20-25 донора на милион население, уточни Росен Иванов.

Заради недостатъчния брой на донорите и честия отказ на близките да дарят органите на починалия, Министерството на здравеопазването стартира Националната кампания за подкрепа на донорството и трансплантацията под мотото „Да! За живот!“ Кампанията стартира на 5 ноември 2019 г. и ще продължи един месец - до 5 декември тази година. Целта на кампанията е да се повиши осведомеността на обществото относно същността и значението на органното донорство, подчерта Росен Иванов. Предвидени са редица инициативи, в които ще се включат, студенти от Медицинските университети в страната, основни и средни училища, както и  училищата по изкуствата в страната.

В рамките на инициативата са отпечатани 50 000 броя „донорски карти“, попълването на които няма юридическа стойност, а единствено оказва волята на техните притежатели. Картите ще бъдат разпространявани от доброволци на Българския червен кръст и на всички събития – част от кампанията. Всеки желаещ да притежава „Донорска карта“ може да я принтира от сайтa на кампанията (www.zajivot.bg). И още за кампанията, донорството и трансплантациите у нас в интервюто на Диана Абрашева с Росен Иванов:Още от категорията

Граждански организации се обединяват в „Равни БГ“

През миналата седмица беше представено новото гражданско обединение „Равни БГ“. Това е коалиция от 30 граждански организации, работещи по въпросите на човешките права, проблемите на уязвимите групи, устойчивото развитие, свободата на словото и..

публикувано на 19.11.19 в 13:26

Частните пенсионни фондове предпазват парите от инфлация

Парадоксът, че двете пенсии могат да се окажат по- малко от една държавна ще се отнася най- много за хора, които, през последните 20 години са се осигурявали на сума по- близка до минималната работна заплата, коментира в предаване на Радио Стара Загора..

публикувано на 19.11.19 в 09:34

Дългоочаквана оперна премиера открива 50 издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство Стара Загора

С операта „Африканката“ на Джакомо Майербер, съвместна продукция на Държавна опера Стара Загора и Дойче опера Берлин, на 22 ноември ще бъде открито 50 юбилейно издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора. Режисьор на тази..

публикувано на 18.11.19 в 16:18

Бюджет 2020г. е рецепта за фискална нестабилност и нарастващ дефицит

Като ляв бюджет с много проблеми определи икономистът Георги Вулджев финансовата рамка за 2020г. По думите му в него липсват фискални буфери, заложени са безразсъдни харчове, няма политики за стимулиране на растежа, а прогнозите за него са твърде..

публикувано на 14.11.19 в 08:25

Станислав Дечев: Още днес подписвам заповед да се премахне бариерата в Общината

Новоизбраният градоначалник на Хасково, който преди това повече от 2 год. бе областен управител - Станислав Дечев, встъпи днес официално в длъжност кмет на Община Хасково. Той бе издигнат от политическа партия ГЕРБ и спечели местния вот с почти 52 % на..

публикувано на 08.11.19 в 17:47

Д-р Генка Пейчева: Неимунизираните деца поставят в риск имунизираните, ваксините не причиняват аутизъм

Като „изключително възмутително“ определи решението на Административния съд в Сливен неимунизирано дете да ходи на детска градина д-р Генка Пейчева инфекционист, председател на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз Стара Загора...

публикувано на 08.11.19 в 09:24
Петър Славов

Готови ли са ЦИК да въведат машинното гласуване

Питане до ЦИК във връзка с въвеждането на машинното гласуване за следващите избори, които по ред са парламентарните, внесоха бившите депутати адвокат Петър Славов и Мартин Димитров. С това те напомнят на ЦИК, че всички видове избори от тук нататък,..

обновено на 06.11.19 в 08:45

Обединяващото ни в работа ще бъдат проблемите на община Стара Загора

" Не е възможно съветници от гражданските листи да направят коалиция в новия общински съвет на Стара Загора, заради идеологическите различия ", това заяви за Радио Стара Загора Петър Желязков от Движение "Нашият град", който беше избран за общински..

обновено на 05.11.19 в 16:20

Забравените и запомнените жени на Стара Загора заедно в изложба

Изложба „Старозагорки, известни и незаслужено забравени“ ще бъде открита на 5 ноември в РБ „Захарий Княжески“ в Стара Загора и се осъществява с подкрепата на Български фонд за жените и партньорството на Регионалната библиотека. Идеята на проекта е..

публикувано на 01.11.19 в 15:50

Димитър Чорбаджиев: Дигитализация на общинските услуги в Стара Загора

Групата на „Демократична България“ в новия Общински съвет на Стара Загора ще работи за постигане на целите, заложени в предизборната програма на коалицията. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора вече избраният за общински съветник водач на листата..

публикувано на 01.11.19 в 12:55