Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС потвърди в полза на собственик едно от решенията срещу ПУП на „Бедечка“

Експертният съвет в Стара Загора обаче гарантира, че районът си остава парк

Снимка: Facebook/Запазете Бедечка

Първото от 30 дела срещу Подробния устройствен план, според който земите край река Бедечка в Стара Загора остават парк, беше решено в полза на един от собствениците на имоти там.

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Стара Загора, според което частично като незаконосъобразен беше отменен Подробния устройствен план на територията край реката, съобщи за Радио Стара Загора председателят на Административния съд Бойка Табакова.

Така окончателно и без право на обжалване приключи едно от общо 30-те дела на собственици на имоти, с които те оспорват промяната в Подробния устройствен план, която от квартал превърна територията отново в парк.  Оспореното решение на Общинския съвет за промяната бе взето на 27 юни 2019 г.

Едно от делата все още е „висящо“ в Административен съд – Стара Загора, а останалите 28 са решени от него в полза на собствениците на имоти. Общинският съвет ги обжалва пред ВАС, чиито решения се очакват в следващите месеци. Подробностите чуйте в интервюто с председателя на Административния съд Бойка Табакова.

В същото време от „Запазете Бедечка“ разпространиха информация, че според становище на Експертният съвет по устройство на територията в Стара Загора „Бедечка“ остане парк.

„Поредно потвърждение за Бедечка като парк. Ключовият Експертен съвет по устройство на територията (ЕСУТ) в Стара Загора, заедно с проектантите на новия общ план на общината, потвърдиха още веднъж че Бедечка ще е парк. ЕСУТ е основно градоустройствено звено, което събира всички страни в процеса по устройство на територията“, се казва в съобщение на „Запазете Бедечка“.

Според съобщението им преди дни са излезли протоколите от онлайн заседанието на съвета, който е основен в приемането на подобни документи. В него са разгледани възраженията и предложенията по новия общ устройствен план на общината, който е в процедура по приемане. Възражения срещу парка са отхвърлени, отхвърлен е и поредният опит за прокарване на четирилентов булевард през зелената площ.

От „Запазете Бедечка“ припомнят, че наскоро Общият устройствен план на града беше частично променен и статутът на Бедечка като парк беше върнат. Сега се приема нов цялостен Общ устройствен план на общината и в общественото обсъждане проектантите вече веднъж заявиха, че подкрепят продължаването на статута на Бедечка като парк, допълват от там.

Сега, в протокола от експертния съвет, отново е записано (стр. 14): „Потвърждаваме изменението на ОУП за района на парк „Бедечка", което се приема за целесъобразно".

А непосредствено преди това отново е отхвърлена идеята за улица през парка: Продължението на ул. „Августа Траяна" на изток е отпаднало с изменението на Общия Устройствен план от 2017 г. за територията на кв./парк „Бедечка". Промяната е направена в интерес на запазване на целостта на парк „Бедечка". Проектантският колектив на ОУПО поддържа приетото изменение на ОУП, при което продължението на ул. „Августа Траяна" не преминава през въпросната територия и е предвидена корекция с алтернативен маршрут в Транспортната схема.

В голяма степен е уважено и становището на сдружението „Запазете Бедечка". Със становището защитниците на Бедечка постигнат нова запазена зелена територия в другия голям старозагорски парк „Бранителите на Стара Загора", както и запазването на още няколко територии в града като зелени пространства – след като в проекта бяха отбелязани като пространства за други дейности.

Не липсват и проблеми – като, например, окончателното допускане на постройки в други зелени площи, включително и по реката. „Запазете Бедечка" ще продължи да информира по темата.

Въпреки че текат съдебни оспорвания на подробния план на парка, те не променят предназначението за парк, категорични са от сдружението. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Забраняват влизането в язовир "Копринка", ще се ползва от самолети за пожарите

Забранява се влизането във водите на язовир "Копринка" с плавателни средства в съботния ден. Забранява се и практикуването на водни спортове, информират от община Казанлък. Причина за забраната е, че в утрешния ден международни самолети ще използват..

публикувано на 19.07.24 в 18:10

Клуб за бъдеще - Стара Загора помага на пострадалите в село Воден

Клуб за Бъдеще - Стара Загора организира посещение до с. Воден с цел да се занесат провизии от първа необходимост на пострадалите от пожара жители, съобщават на страницата си в социалните мрежи от клуба. Те анонсират, че се събират  между 8:30 и 10:30..

публикувано на 19.07.24 в 17:24

Прокуратурата повдигна обвинение на 42-годишния мъж за палежа в село Димитриево

Районна прокуратура-Стара Загора предяви обвинение на 42-годишен мъж за палеж в с. Димитриево, община Чирпан. Според държавното обвинение той е запалил по непредпазливост чужд имот – жилищна сграда с прилежащи към нея постройки Обвиненият мъж..

публикувано на 19.07.24 в 16:25

Оставиха в ареста димитровградчани задържани с незаконно оръжие

Двамата димитровградчани, арестувани при акция на ГДБОП остават в ареста. Това реши състав на Районен съд Димитровград днес. Най-тежката мярка за неотклонение е за Димитър Кехайов – Македонеца и Николай Колев. Антимафиотите ги задържаха заради..

публикувано на 19.07.24 в 15:57
Маргарита Крумова и Ива Духтева

"Знатните фамилии и техните къщи“ е темата на новите туристически турове в Стара Загора

На изключително голям интерес се радва инициативата "Неразказани истории по правите улици" в Стара Загора, разказа Маргарита Крумова, началник на отдел „Туризъм“ в общината. През тези почивни дни от 10 часа започва и новият тур на тема „Знатните..

публикувано на 19.07.24 в 15:53

Пожарът в Болярово се развива на голям фронт в посока юг-югозапад

Пожарът в Болярово се развива на голям фронт в посока юг-югозапад. В гасенето участват 4 хеликоптера - два български и два чешки , а при необходимост ще се включат вертолети от Франция и Испания .  На място са стотици пожарникари, горски служители и..

публикувано на 19.07.24 в 15:09

Екипите на Спешна помощ са готови да реагират при пожари

Екипите на Спешния център в Стара Загора са реагирали на множество сигнали за колабирали в жегите през последните дни. На 12-часово дежурство сигналите са били между шест и десет, предимно за възрастни и хора със съпътстващи заболявания, които са..

публикувано на 19.07.24 в 13:24
Тракийски университет, Стара Загора

На 91% е изпълнен приемът на студенти в Тракийския университет

План-приемът за бакалаври и магистри за новата учебна година в Тракийския университет е изпълнен на 91%, съобщи за Радио Стара Загора проф. Нели Грозева, заместник ректор по учебната дейност. Общо 1361 са местата за студенти държавна поръчка...

публикувано на 19.07.24 в 13:20

Катастрофа край Богомилово, двама са пострадали

Три коли се сблъскаха край старозагорското село Богомилово.  Сигнал за пътния инцидент, станал до бензиностанцията на изхода на селото, е получен малко след 12:30 часа.  Има пострадали. Това потвърдиха от ОД на МВР-Стара Загора. От там посочват, че..

публикувано на 19.07.24 в 12:56

90 студенти ще могат да се обучават в новата специалност на Тракийски университет

"Киберсигурност и електронно управление" е новата специалност от каталога на Тракийски университет. Засега ще бъде само в редовна форма на обучение. Програмата е бакалавърска в рамките на 4-годишно обучение. Екип от преподаватели експерти с доказан опит..

публикувано на 19.07.24 в 12:44