Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Петков: Една от приоритетните индустриални зони трябва да бъде в Раднево и Стара Загора

| обновено на 13.09.21 в 16:15
Министрите на финансите и икономиката Асен Василев и Кирил Петков се включиха в подписката за запазване на комплекса "Марица-изток".
Снимка: Елена Балабанова

Една от приоритетните индустриални зони, които трябва да се създадат в бъдеще, трябва да бъде в района на Раднево и Стара Загора. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков. Двамата с министъра на финансите Асен Василев взеха участие в среща с представители на синдикатите в "Мини Марица-изток" и ТЕЦ 2. Те се включиха и в подписката за запазване на въглищния комплекс и работните места, която вече събра подкрепата на над 100 хиляди души.

Министър Петков отрече срещата в Раднево да е предизборна и посочи, че е обещал на синдикатите да дойде на място:

„За нас хората са много важни, говорим за над 10 хиляди работещи, засегнати са 20 хиляди с техните семейства. Не може да правим планове само на база стратегии, трябва да имаме обратната връзка, да дискутираме с тях и затова сме тук. Това не става от София, става от Раднево“, каза министърът на икономиката.

Според Петков трябва да бъде запазена и възможността за работа на хилядите заети сега в комплекса:

"Двете инициативи, които трябва да обсъдим - за Плана за възстановяване откъм потенциална индустриална зона в този район, и как това да го направим по най-добрия начин. Но две неща са много важни за нас: независимостта на енергийната система и работните места на всички тези хора".

Кирил Петков заяви, че все още не е провел разговор с президента Румен Радев и не знае дали ще бъде част от следващото служебно правителство. Не коментира и дали ще обяви участие в нов политически проект.

„Докато сме служебни министри ще си вършим работата като такива. Това ни е и днешният фокус, дошли сме тук да говорим с хората, да чуем техните мнения и да го обединим с нашите стратегии за Плана за възстановяване, в който един от приоритетите е индустриалните зони“, каза Петков.

Министърът на финансите Асен Василев припомни, че още преди година България се е присъединила към ангажимента на ЕС да намали с 55 процента въглеродните емисии до 2030 година:

"Ако някой дойде тук в тази зала и ви каже, че има план как ние да излезем и да обърнем това решение, което сме подписали, или е луд, или ви лъже".

Асен Василев посочи, че България може да разчита на средства за трансформация на комплекса "Марица Изток" и от новия европейски Фонд за справедлив преход. Целта на този фонд е да бъде подпомагнат  преходът към икономика, която не зависи от въглищата, съгласно новите цели на ЕС в опазването на климата.

Така, освен за Плана за възстановяване, трябва да се планират и средствата от Фонда за справедлив преход, които са 1,3 млрд. лв. и са специално за въглищните региони, посочи Василев:

„Работата по това още не е започнала и затова е важно да чуем какви идеи имат хората, за да започнат да се планират“, каза той.

Асен Василев припомни, че Маришкият  басейн дава около 40% от електрическата енергия на страната без да се ползват вносни суровини:

 „Много е важно тези 40% да си останат наши, да не зависим от внос на суровини“, коментира финансовият министър.

Той коментира и промяната в бюджета, който предвижда увеличени разходи за пенсиите, като бе категоричен, че това няма да увеличи данъците и осигуровките:

„Няма такова нещо. Разчетите ги дадохме на бюджетна комисия, спокойно може да се поеме абсолютно всичко като увеличение без да се пипат данъците“, каза финансовият министър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекоатлети от СКЛА „Берое" се включиха в Маратона на четенето с тематична книга

По повод 23 април - Световен ден на книгата и авторското право Емилия Драгиева заместник-председател на СКЛА „Берое" и Габриела Петкова помощник-треньор бяха на гости на ДГ№10 „Светлина". Те се включиха в Маратона на четенето, организиран от библиотека..

публикувано на 23.04.24 в 14:29
Хасково

Президентът насрочи изборите в Хасково за 23 юни

Президентът насрочи със свой указ изборите за общински съветници. Вотът ще бъде на 23 юни.  Изборите от миналата есен бяха касирани от съда. В петък в Хасково ще заседава Общинският съвет от предишния мандат 2019-2023 година.

публикувано на 23.04.24 в 14:25

Обвиниха Динко Вълев за участие в организирана престъпна група

Ямболската окръжна прокуратура повдигна обвинение срещу Динко Вълев, известен като Ловецът на бежанци и още двама мъже от за участие в организирана престъпна група. В момента Вълев е в бургаска болница и се очаква неговото изписване, за да бъде..

публикувано на 23.04.24 в 14:11

Обновяват водопроводната мрежа на град Шипка с проект за 2.6 милиона лева

2 милиона и 600 хиляди лева е стойността на проекта за реконструкция и поетапна подмяна на водопроводната мрежа в град  Шипка, съобщи кметът Василка Панайотова. Основната част от средствата са по програма от Предприятието за управление на околната среда,..

публикувано на 23.04.24 в 12:56

Проверка в РУ-Казанлък заради скочилия от сградата мъж

Със заповед на директора на ОДМВР-Стара Загора ст. комисар Красимир Христов е започнала проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък. Припомянме, че вчера мъж скочи от втория етаж на сградата на Районното управление..

публикувано на 23.04.24 в 12:41
Станимир Георгиев, председател на сдружение

Инсталация, а не затвяране искат енергетиците от ТЕЦ "Марица Изток 2"

Енергетици и миньори от ТЕЦ "Марица Изток 2" внесоха в Народното събрание декларация с настояване за изграждане на инсталация за улавяне на въглеродния диоксид. Предложението е възможност да се спре затварянето на енергомощностите и поставянето в..

публикувано на 23.04.24 в 12:23

Стара Загора може да е част от проектите за обновяване на Украйна

Надявам се Стара Загора да прояви интерес към участие в големия украинско-български бизнес форум, който се провежда на 25 април в София едновременно присъствено и онлайн . Поканата отправи в Община Стара Загора заместник-посланикът на Украйна у нас Анна..

публикувано на 23.04.24 в 12:04

Благотворителен базар за живот без насилие

Базар, в помощ на пострадалите от насилие , ще се проведе в Стара Загора. На него всеки може да донесе стари вещи, да постави дарителска цена, а събраните средства ще бъдат за хората, пострадали от домашно насилие. 43 жени, трима мъже и четири..

публикувано на 23.04.24 в 11:53

Митрополит Киприан ще дирижира "Стабат Матер" за втори път

За втори път Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира „Стабат Матер" от Джоакино Росини – на 25 април в 19 часа в старозагорската опера.  Това съобщиха от Старозагорската  митрополия. Солистите Емилия Терзиева/сопран/,..

публикувано на 23.04.24 в 11:31

За шофиране с 3,24 промила алкохол в кръвта мъж ще търпи ефективно наказание

Районен съд – Казанлък одобри споразумение, по силата на което обвиняемият Ю. Х., на 54 години, ще търпи наказание в размер на три месеца лишаване от свобода, при първоначален общ режим. Съдът го лиши и от правото да управлява моторно превозно..

публикувано на 23.04.24 в 11:27