Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ямбол се очаква да пристигнат 110 бежанци от Болград

Украински бежанци, чакащи да преминат границата с Румъния
Снимка: ЕПА/БГНЕС

110 изселници от украинския град Болград се очаква да пристигнат днес в Ямбол. От община Тунджа към момента са създали организация за тяхното временно настаняване. Междувременно в петък е проведено и първото заседание на Областния кризисен щаб, за да се очертаят основните ангажименти на държавните и общински институции, както и координацията между тях при пристигането на още изселници. 

Двата автобуса с хуманитарна помощ, основно хранителни продукти и лекарства, отпътуваха за Болград в събота. На връщане с тях пристигат 110 украински граждани и бесарабски българи, поискали да напуснат региона. Сред записаните има само един мъж, 47 са децата.

Пътуването им беше организирано след отправен апел от кмета на Болград Сергей Дмитриев към неговия колега от община Тунджа Георги Георгиев. Незабавно беше свикано извънредно заседание на общинския съвет, на което бяха отпуснати 100 хил. лева за покриване на първоначалните разходи.

"За съжаление, броят на местата за настаняване в община Тунджа е твърде ограничен", подчерта кметът Георги Георгиев:

"Община Тунджа може да настани в своя Посетителски център общо 18 лица, там има всички необходими условия за живот".

След проведени разговори с кметовете на общините Болярово и Стралджа стана ясно, че още около 40 жени и деца ще намерят подслон в техни общински бази. Местен хотелиер също се е ангажирал, макар и с временно настаняване на около 20 бежанци. 

И докато за първите пристигащи място ще се намери, остава пълната липса на яснота какво ще стане, ако дойдат и други. На проведеното първо заседание на Областния кризисен щаб се разбра, че няма координация между отделните държавни и общински служби и институции.

Единственото решение, което беше взето от общинските администрации, е ежедневно да подават информация към областната управа и там тя да се обобщава, за да се знае колко и къде има свободни места за настаняване. Всички присъствали на заседанието - кметове, директори на болници, представители на социални служби, полиция, бюро по труда очакват указания за работата си.

Другият проблем в Ямболско е, че базите, хотелите и къщите за гости са твърде малко. От Община Ямбол почти не разполагат с места за настаняване.

Кметът Валентин Ревански поиска помощ от държавата, за да се приведат в експлоатация бившият дом "Майка и дете" и Дома за деца и юноши, тъй като общината няма да успее да се справи сама, а там могат да бъдат настанени голям брой хора. Засега няма отговор дали ще бъдат отпуснати средства за ремонтирането на базите.

С очакваните първи изселници от Украйна в Ямболско се очакват и първите отговори на въпросите, които видно от ситуацията ще се търсят всекидневно и едва ли ще е лесно да бъдат намерени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Засякоха автомобил с 221 км/ч на магистрала "Тракия"

Автомобил, движещ се със скорост от 221 км/ч е бил засечен на автомагистрала „Тракия" в сливенския участък. Колата се е движила през нощта, а нарушението е заснето от полицията. В момента се издирва водача на автомобила.  През почивните дни са..

публикувано на 03.06.24 в 11:54
Обвиняемият Георги Георгиев.

В Пловдив продължава делото за насилието над Дебора

В Пловдивския районен съд с разпит на свидетели продължава делото срещу Георги Георгиев, упражнил насилие над Дебора Михайлова от Стара Загора. Процесът започна в петък, когато показания в съдебната зала даде и самата Дебора. Очаквам справедлива, но..

публикувано на 03.06.24 в 09:27

Жълт код за валежи с гръмотевици и градушки за област Стара Загора

Оранжев код за валежи с гръмотевици е обявен за днес в областите Ловеч, Плевен, Враца и Монтана, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) . Там в следобедните часове и привечер ще има краткотрайни валежи с гръмотевици...

публикувано на 03.06.24 в 05:30
Град Стара Загора

Местят 10 групи на детски градини заради ремонти

Три детски градини в Стара Загора ще бъдат основно ремонтирани през летните месеци. В две от тях вече започна работа, като децата ще бъдат пребазирани в други детски заведения.  Ремонтните дейности в ДГ № 31 „Слънце“ и № 33 „Люляк“, вече..

публикувано на 02.06.24 в 17:42

Празниците на розата в Казанлък са част от новия филм на проф. Бетани Хюз

Празниците на розата в Казанлък ще бъдат част от най-новия филм, който снима у нас световноизвестният историк и водещ проф. Бетани Хюз. Това е втора документална лента за съкровищата на България, която тя подготвя. Филмът ще бъде излъчен в над 120..

публикувано на 02.06.24 в 17:30
Празници на розата в Казанлък

Повече от 5500 участници се включиха в шествието за Празника на розата в Казанлък

Повече от 5500 участници се включиха в тазгодишното карнавално шествие, с което бяха закрити Празниците на розата в Казанлък. Тази година мотото му е „Прелестите на Долината на розите“. Множеството по традиция беше водено от новата Царица роза..

публикувано на 02.06.24 в 13:32

Ученици-доброволци може да помагат в розобера

Проблемът с работната ръка при прибирането на розовата реколта обсъдиха кметът на Казанлък Галина Стоянова и министрите на туризма и образованието Евтим Милошев и Галин Цоков по време на тържествата за 121-е Празници на розата. Служебният..

публикувано на 02.06.24 в 13:23

Стара Загора се преклони пред подвига на Христо Ботев и загиналите за България

Стара Загора се поклони пред подвига на Христо Ботев и загиналите на свободата на България. Десетки граждани участваха в общоградския ритуал пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методий Кусев“, организиран от..

публикувано на 02.06.24 в 13:20

Летни температури в неделния ден

Днес времето ще бъде предимно слънчево , след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, повече в западната половина от страната, ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Има условия и за градушки.  Вятърът временно ще се..

публикувано на 02.06.24 в 09:55

С ритуален розобер и пъстро шествие отбелязват 121-те Празници на розата в Казанлък

В неделния ден по традиция е кулминацията на Празниците на розата, като фестивалът, който е сред най-старите в Европа ще навърши 121 години. Очакват се хиляди туристи от цял свят. Тържествата започват в 10 часа с ритуалите розобер и розоварене в..

публикувано на 02.06.24 в 06:00