Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Боян Саръев: В основата на всяко кръвопролитие стои Сатаната

6
Снимка: БНР-Кърджали
"В очите на всеки бежанец, на всеки изгнаник, избягал от войната, има само болка и скръб, и разбира се малко надежда, че всичко, което се случва е временно, че лошото ще премине, че войната ще свърши, и той ще се завърне в родината. Сега семействата са разделени. Децата и майките са в чужди страни. Мъжете воюват, загиват напразно, заради безумието на управляващите, независимо от коя страна са. Страданието е постоянен спътник в мислите им. Ние като християни сме длъжни да облекчим болките им", каза в интервю отец Боян Саръев.
След братоубийството на Авел от Каин човечеството е в непрекъсната война със себеподобните, с повод и без повод. Ако погледнем формално всяка страна има основание, но в основата на всяко кръвопролитие стои Сатаната. Той учи хората вместо да се обичат, да проявяват любов един към друг и да се надпреварват в тази любов, да са ожесточават един срещу друг, да се избиват, да проливат кръвта си. Господ Исус Христос е казал, който разруши Божия храм, Бог и него ще разори. Никой няма да спечели от тази война, заяви категорично свещеникът. "В Светото писание е записано: "Каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си?" Човечеството всякога се е стремило да построи Рая на земята, но без Бога. Хората като цяло са отцеругатели. Всяко отричане на Бога и божията промисъл е безумие. Принципът на безбожниците е: "Щом няма Бог, всичко е позволено! Няма правила! Няма морал! Няма човеколюбие! Няма милост! Няма състрадание! Само материални интереси и стремеж към благополучие. А Господ иска милост, а не жертва. В храмовете от хилядолетие се разказва притчата за добрия самарянин, който помага безусловно на всеки изпаднал в нужда."
Изминалите дни с тревожни новини, солидарността на хората от цял свят, доброволците, които помагат на избягалите от родните си места бежанци е показател, че човеколюбието живее в сърцата на хората. Уви, политиците са превърнали политиката в средство за забогатяване. Отец Саръев сподели, че историята изобилства от доказателства за унищожаването на човешките добродетели от властолюбие. "Има един много интересен разказ на турския писател Азиз Несин. В него се разказва за жителите в едно анадолско село. Те все търсели нов кмет на селището си, защото всеки на кметското място полудявал. Накрая се събрали белобрадите старци и предложили да изберат скромен бедняк, който живеел в края на селото. Избрали го. И след шест месеца този скромен, беден, нещастен, невзрачен, и незначителен човек имал претенции да му издигнат паметник... Искам да кажа, че властта води до обезумяване", подчерта отец Боян Саръев.
Преди броени дни в комплекса до църквата "Свето Успение Богородично", в квартал "Гледка" в Кърджали бяха настанени първите украински семейства, избягали от войната. Отец Саръев разказа, че децата и майките им са тръгнали буквално с дрехите на гърба си. "Настанихме ги, осигурили сме до голяма степен тяхната прехрана. Грижим се за децата с помощта на доброволците. Манастирът може да приюти до 50 бежанци. Ще ги приемаме поетапно, но имаме нужда от хранителни продукти, консерви, дрехи, обувки, от финансова подкрепа. Не искам да се оплаквам, но Енергоснабдяването таксува църквите и манастирите като промишлени предприятия. Имаме обещание от общината и от бизнесмени, че ще ни помагат, но засега нищо не сме получили", уточни отец Саръев. 

Ако искате да станете един от доброволците, дарителите или спомоществователите на храм "Свето Успение Богородично " се обадете на: Телефон036 162 494 или изпратете дарение на адрес: ул. „Вела Пеева“ 842, Квартал "Гледка",  Кърджали -  6604

Дарителска сметка набираща средства за поддържане и развитие на Кърджалийския манастир "Успение Богородично"

Банка "ОББ" - гр. Кърджали

IBAN:  BG53UBBS81611010107512

BIC: UBBSBGSF

Получател: Движение за християнски прогрес "Св.Йоан Предтеча"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Таньо Брайков: Решенията на ВКС са окончателни и влезли в сила с обявяваното им

Вчерашното заседание на Общински съвет Стара Загора не играе положителна роля за репутацията на институцията. Такова мнение изрази в студиото на Радио Стара Загора бившият председател местния парламент Таньо Брайков. По думите му дори това, което..

публикувано на 26.04.24 в 17:25

Първи за годината Изпълнителен Комитет (ИК) на Европейска асоциация на тютюнопроизводителите се провежда в столицата

Развитието на тютюнопроизводството в Европа, актуалната ситуация, проблемите и предизвикателствата пред сектора се обсъждат на първия за годината Изпълнителен комитет (ИК) на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите (UNITAB), в София. С цел..

публикувано на 26.04.24 в 12:30
Станчо Ставрев, кмет на община Тунджа.

Населението на община Тунджа се увеличава с предимно млади хора

С тържествена сесия на общинския съвет започна Празника на община Тунджа, който се отбелязва на 22 април.  На нея сс званието "Почетен гражданин на Община Тунджа" беше удостоен Атанас Мерджанов- народен представител  от ямболския избирателен..

публикувано на 22.04.24 в 11:17

Тодор Гондов: Манастирът на Григорий Синаит се е намирал до някогашното село Дупница в днешна Турция

" Много са предположенията за древната област Парория и манастирът на Свети Григорий Синаит. Първият исихастки манастир, който по нищо не е отстъпвал на подобните в "Метеора". Синаитският манастир е бил средище на много известни български светци, като..

публикувано на 19.04.24 в 11:44
Ангел Джамбазки

Джамбазки: Курсове по икебана за миньори - това бъдеще осигуриха за енергийната ни система управляващите в България

 „Интересът на българската енергетика не се защитава от българските евродепутати в Брюксел. Само двама сме там, с Андрей Слабаков, които говорим от години, че Зелената сделка оставя България без енергетика и съкращава работни места. Българските..

публикувано на 17.04.24 в 17:35

Феноменът "Ел Ниньо" отслабва, настъпва "Ла Ниня"

Пренос на топъл въздух от Северна Африка към Европа е причина за необичайно горещото време през последните дни у нас, съобщи Симеон Матев, доктор по климатология и автор в платформата „Климатека“. Той алармира за глобално затопляне с бързи темпове,..

публикувано на 15.04.24 в 12:35

Проф. Марин Добрев: В автентичния си вид от 30-те години Халите се оказаха най-подходящата сграда за Градска художествена галерия

„Всяко едно поколение в Стара Загора формира свое отношение и принос към културните сгради на Стара Загора и много ревниво ги пази“. Това каза по Радио Стара Загора културологът проф. Марин Добрев. В Световния ден на културата и опазване на..

публикувано на 15.04.24 в 11:56
https://www.facebook.com/photo/?fbid=387099837400706&set=a.253387987438559

Задава се „Dr. Rock Fest 2024"

Мнозина го познават като очен хирург, но освен медицината д-р Станимир Трошев има и друга голяма страст – музиката. Той е басист на групата “Led 7” и в ефира на Радио Стара Загора разказа за първите си трепети по рок музиката. Връщайки се назад..

публикувано на 13.04.24 в 15:10
Георги Вулджев

Икономист: Проблемът с фискалния резерв е преувеличен

К ато цяло се преувеличава проблемът с фискалния резерв. Тези пари по всяка вероятност ще бъдат възстановени в по-голямата си част до края на текущия месец. През април много често има плащания по държавния дълг или други текущи разходи и  в тази ситуация..

публикувано на 11.04.24 в 14:21

Липсата на държава в ромските махали е заплаха за националната сигурност

Голяма част от проблемите в ромските квартали, включително на инфраструктурата може да бъдат решени тогава, когато в кварталите се сложи ред и законност. Това коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, управител на сдружение „Свят без..

публикувано на 08.04.24 в 17:10