Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличава се броят на украинските бежанци, които остават без дом

Снимка: Чавдар Златев

Увеличава се броят на украинските бежанци, които остават без дом, тъй като собствениците на жилищата или увеличават наемите или искат да договорят нови условия за престой ако до този момент са били приети без наем. Това съобщи Диана Димова от фондация „Мисия криле“, която оказва подкрепа на бежанци у нас. 

"Изглежда първоначалния ентусиазъм на хората, които искат да помогнат на украинските бежанци е спаднал и хората са поставени в доста трудни условия. Даже преди два дни имах такъв случай на баба с дете в много трудна ситуация. Благодарение на Община Стара Загора успяхме бързо да ги приютим в социалните жилища", обясни Диана Димова.

По думите ѝ от 1 септември се очаква ново засилване на кризата.

„Тогава приключва държавната програма за настаняване в бази на различни ведомства и около 200-250 души в Старозагорска област очакваме да останат без дом ако правителството не предприеме нещо“, коментира Димова.

Тя допълни, че в Комплекса за социални услуги в Стара Загора се провеждат и безплатни интензивни курсове по български език за бежанците, за да им помогне да се интегрират по-бързо.

По публикацията работи: Иван Славов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С букет от емоции изпращаме юни

Юни ухае на липа, рози, прясно окосена трева, море и водорасли. Месец проправящ път на горещите летни дни. Легендата разказва, че е кръстен на древноримската богиня Юнона, съпругата на бог Юпитер.  Славянското  име на месеца е   ( изок ). Така се..

публикувано на 30.06.24 в 14:30
Снимки: Фейсбук профил на кмета на община Нова Загора Галя Захариева

Малолетни потрошиха 85 надгробни плочи в Нова Загора

85 надгробни плочи в гробищния парк на Нова Загора са били разбити от малолетни вандали. Вандалският акт е извършен вчера около 17.00 часа. Нанесените щети са в процес на установяване. По случая са задържани няколко малолетни момчета на възраст между 9..

публикувано на 30.06.24 в 14:17

Възстановено е движението по магистрала "Марица“ при разклона за Свиленград

Възстановено е движението по АМ „Марица“ при разклона за Свиленград, в посока ГКПП „Капитан Андреево“, информират от Агенция "Пътна инфраструктура".  По-рано движението в района беше затруднено заради задимявене, причинено от пожар в тревни площи. 

публикувано на 30.06.24 в 14:07
Снимката е илюстративна

Движението по магистрала "Марица" е затруднено заради задимяване от пожар

Временно e ограничено движението по АМ „Марица“ при разклона за Свиленград – ГКПП „Капитан Андреево“ на км 102, само в посока границата поради задимяване от горящи тревни площи, информират от Агенция "Пътна инфраструктура".  Трафикът се..

публикувано на 30.06.24 в 13:41
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил е новият патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх. На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. На втори тур с 69 гласа бе избран Негово..

публикувано на 30.06.24 в 13:06

От 1 юли токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия..

публикувано на 30.06.24 в 12:40
Община Болярово

Изграждат защитени жилища за хора с ментални увреждания в боляровското село Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85..

публикувано на 30.06.24 в 10:57

Възстановено е движението по Подбалканския път в участъка Казанлък - Копринка

Възстановено е движението по Подбалканския път в участъка Казанлък - село Копринка. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). То се осъществяваше в една лента заради тежко пътнотранспортно произшествие. 

публикувано на 29.06.24 в 16:10

Моторист загина при катастрофа край Копринка

Моторист е загинал на Подбалканския път между Казанлък и Дунавци в близост до разклона за село Копринка, потвърдиха от полицията. Фаталният инцидент е станал около 10,30 часа, източно от разклона за с. Копринка.  Причините за пътното произшествие все още..

публикувано на 29.06.24 в 12:10

Празникът на житото поведе преславенци по пътя на хляба

Много жители и гости на с. Преславен извървяха пътя на житото от нивата до софрата. С жътварски песни, молитва и водосвет бе възпроизведен ритуала на зажънването, жътварите и стопанина Йордан Танев изиграха и първото жътварско хоро на ожънатата нива...

публикувано на 29.06.24 в 11:42