Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И зърнопроизводителите от Ямболско излизат на протест

Снимка: БГНЕС

Протест на зърнопроизводители от Югоизточна България ще затрудни движението по важни пътни артерии в Ямболска област. Не се очаква блокиране на автомагистрала Тракия. Подробности от кореспондента ни Даниела Костова. 

Безконтролният внос на зърно от Украйна и мерките, които зърнопроизводителите трябва да спазват по зелената сделка в момент на безпрецедентна криза, са повод за недоволството на стопаните, посочи Стоян Александров, председател на Съюз на зърнопроизводителите Ямболска област. Основното искае: 

"Това украинско зърно да не остава в България! Да минава директно през страната ни и да отива там, където има нужда от него." 

Към момента няма официална информация какви количества зърно са влезли в страната, но зърнопроизводителите имат данни, че складовете на преработвателите са пълни. 

"Най- вече със слънчоглед, който по неофициални данни е вече е около 700-800 хил. тона, влязъл в България. Една част сигурно е преработен но олио и е изнесен."

Селскостопанските машини ще започнат да се събират около 10,30 часа, уточни Александров: 

"Ще излезем около 50-60 машини, ще бъдем на два лъча, на два сборни пункта. Единият на пистата до село Тенево, а западния до бившия химичен завод Ямболен От там тръгваме към магистрала Тракия до село Кабиле- по околовръстния път "Изток" и околовръстния път "Запад" и се събираме на паркинга на магистрала Тракия до село Кабиле. "

За сега няма решение за блокада на магистралата. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Стара Загора заработи "Контактен център" за деца на разделени родители

С официална церемония беше открита новата услуга „Контактен център“ към Комплекса за социални услуги в Стара Загора. Той ще осигурява неутрален терен за срещи, където децата на разделени родители ще се виждат с този от тях, с когото не живеят..

публикувано на 12.06.24 в 12:36

Община Ямбол сключи договори с МРРБ за инфраструктурни проекти

Кметът на Ямбол Валентин Ревански подписа споразумения с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за предоставяне на допълнителна целева държавна субсидия за още два приоритетни инфраструктурни обекта.  Договорът за..

публикувано на 12.06.24 в 12:12

Жена е пострадала при пожар в къща в село Еленино

На 158 сигнала за произшествия са реагирали екипите на пожарната през изминалото денонощие. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). За последните 24 часа са потушени 106 пожара. В 15:14 ч. на..

публикувано на 12.06.24 в 10:02

Търсят доброволци за преброяване на белия щъркел у нас

Доброволци за преброяването на белия щъркел търсят от Българското дружество за защита на птиците. Инициативата трябва да се проведе между 15 юни и 15 юли, каза Йорданка Горанова. Тя обясни, че при предишното преброяване е отчетен ръст в..

публикувано на 12.06.24 в 09:06

В Хасково се охлаждат с водна арка, намалиха работното време за някои служители

Хасково днес се очаква да бъде най-топлото място в България според  синоптиците. От общината поставиха отново водна арка, която да охлажда преминаващите през центъра на града.  Очакванията са днес термометърът в областния град да се покачи до 40-тото..

публикувано на 12.06.24 в 08:58

Жълт код за опасни жеги, очакват се градушки

Предупреждение за много горещо време остава в сила в Южна и в Източна България , а в северните райони от страната и в планините е обявен код жълто за силни гръмотевични бури .  С умерен вятър в Северозападна България ще нахлува по-хладен въздух и..

публикувано на 12.06.24 в 04:56

До 38 градуса стигна температурата в Ямбол

Температурите на сянка в Ямболско достигнаха в следобедните часове 37-38 градуса на сянка. От Центъра за спешна медицинска помощ не отчитат повишен брой повиквания, заради горещините, но съветват да се избягва престоят на слънце.    Централните..

публикувано на 11.06.24 в 16:58

Само за седмица: три пожара в апартаменти в Стара Загора

От началото на деня старозагорските огнеборци са се отзовали на три сигнала. Екипи са потушили пожар в селска къща, сухи треви и пламнало електрическо табло в жилищна сграда, съобщи началникът на пожарната главен инспектор Антон Колев.  Той припомни,..

публикувано на 11.06.24 в 16:38

Как гласуваха старозагорци?

След изборите две в едно на 9 юни идва време за следизборна математика, за която е ясно, че не води до традиционните изчисления, в които две плюс две е равно на четири. До произнасянето на ЦИК и официалното оповестяване на реалните резултати и..

публикувано на 11.06.24 в 16:15

До четвъртък гласуват за Царица Роза и Цар на минералната вода в Павел баня

Два дни остават до началото на Празника на розата и минералната вода в Павел баня. Двадесетото юбилейно издание започва в четвъртък с избора на Царица Роза и Цар на минералната вода. Събитието е от 20:00 часа на пл. „Освобождение” в града и в..

публикувано на 11.06.24 в 16:10