Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окръжният съд - Стара Загора за случая с обезобразеното 18-годишно момиче

Снимка: pixabay.com

"От заключението на съдебномедицинската експертиза на живо лице, приложено по досъдебното производство, при разглеждане на делото, се установява, че описаните увреждания на пострадалата, поотделно и в съвкупност, са причинили на същата временно разстройство на здравето, неопасно за живота-лека телесна повреда".

Това съобщават от Окръжния съд - Стара Загора във връзка със случая, при който млад мъж наряза с макетно ножче тялото на 18-годишно момиче от областния град.


За случая информира преди дни майката но обезобразеното момиче. В интервю пред Радио Стара Загора, по нейни данни, на 26 юни дъщеря ѝ е нападната и нарязана по цялото тяло с макетен нож, има десетки рани и стотици шевове, счупвания. Пострадалата разказала, че въпреки маскировката, е разпознала приятеля си-26-годишен мъж от Стара Загора.

От Районна прокуратура съобщават, че уведомлението от ОД на МВР за започнато досъдебно производство, е постъпило на 27 юни. То е за извършено престъпление по чл.129 ал.2 вр.ал.1 от Наказателния кодекс с пострадало лице – 18-годишна момиче. На следващия ден, на извършителя на деянието-26-годишен мъж, е било предявено постановление от Районна прокуратура – Стара Загора за привличане му в като обвиняем за причиняване на средна телесна повреда на 18-годишната. 

С постановление на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура-Стара Загора от 28 юни, мъжът бил задържан за срок  до 72 часаНа 1 юли прокурор е изготвил и внесъл за разглеждане в Районния съд – Стара Загора искане за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража". Районният съд – Стара Загора е уважил искането на прокуратурата и е взел мярката спрямо мъжа.

Обвиняемият е обжалвал определението пред Окръжния съд в Стара Загора, който със свое определение от 5 юли е отменил определението на Районния съд и задържането на обвиняемия.

От Окръжен съд Стара Загора припомнят, че е образувано въззивно частно наказателно дело по подадена частна жалба против определение на Районен съд – Стара Загора, с което е наложена мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо 26-годишния мъж с инициали Г. Г. 

Ето и пълният текст на съобщението от Окръжен съд:

"Окръжните магистрати изцяло са споделили изводите на първоинстанционния съд за това, че анализът на доказателствената съвкупност, събрана до момента, позволява дасе направи извода, че не друг, а обвиняемият е причинил на пострадалата множеството наранявания по главата, крайниците и тялото. Според съдебния състав съществува и реална опасност той да извърши друго престъпление, предвид проявите му като личност с висока степен на обществена опасност.

Въпреки изложеното, въззивният съд намира, че определението на Старозагорски районен съд, с което спрямо Г. Г. е взета мярка за неотклонение "Задържане под стража" е незаконосъобразно и същото следва да бъде отменено. Мерките за процесуална принуда, в това число и всяка мярка за неотклонение, могат да бъдат взети спрямо обвиняемото лице само в рамките на наказателно производство за деяние, което се преследва по общия ред (наказателно преследване, което се води от държавното обвинение). 

В конкретния случай, от заключението на съдебномедицинската експертиза на живо лице, приложено по досъдебното производство, при разглеждане на делото, се установява, че описаните увреждания на пострадалата, поотделно и в съвкупност, са причинили на същата ВРЕМЕННО РАЗСТРОЙСТВО НА ЗДРАВЕТО, НЕОПАСНО ЗА ЖИВОТА – ЛЕКА ТЕЛЕСНА ПОВРЕДА.

Според разпоредбите на Наказателния кодекс, извършеното от жалбоподателя престъпно деяние (лека телесна повреда)се преследва по реда на частното обвинение (завеждане на наказателно дело от пострадалото лице). Това обстоятелство, според закона, не позволява спрямо същия да бъде взета каквато и да е мярка за процесуална принуда, включително и "Задържане под стража", поради което обвиняемият е освободен".

От Районна прокуратура информират, че наблюдаващият прокурор е дал указания за изготвяне на допълнителна медицинска експертиза с оглед определяне вида и характера на причинената телесна повреда на пострадалата.

В началото на годината мъжът е осъден по силата на одобрено от Районен съд – Стара Загора споразумение, с което му е наложена пробация за шест месеца за извършено престъпление по чл.131, ал.1, т.12 предложение първо във вр. с чл.130, ал.1 от НК, а именно лека телесна повреда, припомнят още от Окръжен съд Стара Загора.


По публикацията работи: Гергана Събева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тракийски университет – Стара Загора и университет „Майка Тереза" – Скопие подписаха договор за сътрудничество

Ректорите на Тракийски университет – Стара Загора и университет „Майка Тереза" – Скопие подписаха договор за сътрудничество Проф. Добри Ярков – ректор на Тракийски университет и господин Изет Закери - ректор на университет „Майка Тереза" в Скопие се..

публикувано на 23.07.24 в 10:44

Мъж е с опасност за живота след токов удар

22-годишен мъж е сопасност за живота в следствие на токов удар. От пресцентъра на Од МВР - Стара Загора съобщават, че снощи около 20:40 часа на спешния телефон 112 е получен сигнал за лице пострадало от токов удар в павелбанското село Тъжа.  На място е..

публикувано на 23.07.24 в 10:39

Няма активни пожари на територията на страната

Пожарът в ямболските селата Воден, Крайново и Странджа е локализиран по всички фронтове. Днес ще бъде направен обход и ако няма активни огнища, техниката и личният състав ще бъдат предислоцирани, съобщиха от МВР, позовавайки се на информация от ГДПБЗН...

публикувано на 23.07.24 в 10:09

Как вървят ремонтите в Стара Загора?

Започва ремонтът на 66-а детска градина „Детски рай“ градина в Стара Загора. Той се забави заради обжалване на един от изпълнителите. ВАС отсъди в полза на Община Стара Загора и до дни изпълнението ще бъде в ход. Това съобщи в ефира на Радио..

публикувано на 23.07.24 в 09:09

Предупреждение за интензивни дъждове е в сила за днес в страната

От Националния институт по метеорология и хидрология обявиха жълт код за интензивни валежи почти в цялата страна във вторник. Предупреждението е в сила за областите Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Шумен, Търговище, Габрово, Ловеч,..

публикувано на 23.07.24 в 07:27
Снимка: Иван Димов

Силна буря наводни улиците в Казанлък и спря тока на три павелбански села

Проливният дъжд придружен със силен вятър , който се изсипа над Казанлък, този следобед, наводни улици, а няколко коли аварираха заради придошлата вода. Около 20 са сигналите за счупени клони и наводнени улици, предаде репортер на Радио Стара Загора  в..

публикувано на 22.07.24 в 19:45

Мъж на 34 години от Раднево е загубил крака си при масово сбиване, арестувани са четирима

Днес, 22 юли 2024 г., по искане на Районна прокуратура – Стара Загора Районен съд – Раднево е задържал под стража четирима души - на 19 , 25, 17 и 27 години. Те са привлечени като обвиняеми за това, че са причинили особено тежки телесни повреди двама..

публикувано на 22.07.24 в 19:14

РЗИ – Стара Загора извършва засилен контрол на басейните в областта

Директорът на РЗИ – Стара Загора д-р Недялка Кабаджова издаде заповед за извършване на засиленконтрол по спазване на здравните изисквания в обектите с обществено предназначение и проверки за готовността за ползване и обезопасяване на водните обекти..

публикувано на 22.07.24 в 17:00

Община Стара Загора припомня какви са насоките за поведение и действия при различни бедствия и опасности

На официалния сайт на Община Стара Загора са публикувани правилата за поведение и действия при различни бедствия и опасности -  https://www.starazagora.bg/bg/preventsiya-i-zashtita-pri-bedstviya . Това съобщават от общинския пресцентър и припомнят..

публикувано на 22.07.24 в 16:09

26 акта за административни нарушения за седмица в Стара Загора

Павилион, разположен на общински терен, който бил използван като търговски обект без необходимите разрешителни документи, е сред отбелязаните констатирани нарушения по наредби на Община Стара Загора. В справката за изминалата трета седмица на месец юли..

публикувано на 22.07.24 в 16:07