Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нидерландия обмисля да ограничи приема на студенти в програми на английски

Снимка: Таня Балабанова

Нидерлания е най-предпочитаната от младите българи държава за придобиване на висше образование. Страната на лалетата измести трайно от образователната карта Великобритания след Брекзит. Нидерландия се утвърди заради ниските такси в държаните учебни заведения, високите образователни стандарти и широката гама от програми на английски език.

От проект „Световно образование“ отчитат ръст от 11,6% в интереса към образование в чужбина спрямо миналата година. Налага се тенденцията зрелостниците да подават документи в две или повече държави паралелно.

В топ 5 на най-желаните дестинации са Нидерландия, Германия, Австрия, Великобритания и Италия

През последните месеци засиленият натиск върху образователната система на Нидерландия отвори дискусия за възможни решения на възникналите проблеми, сред които свръхпосещаемост на учебни програми, препълнени зали, изтощен и недостигащ преподавателски състав, заплаха за качеството на обучението, липса на достатъчно свободни квартири за студентите в някои градове на страната.

България е на шесто място с 5112 студенти

Международните студенти в страната на лалетата нараснаха  до 115 000 души по данни на правителството. България заема 6-о място след Германия, Италия, Румъния, Китай и Испания през последната година.

Кандидатстването за обучение през 2024/2025 г. остава без промяна 

„Желаещите да учат в Нидерландия през учебната 2024/2025 година, могат да започнат подготовката си с избор на специалност, университет и търсене на квартира, без да се притесняват от неблагоприятни промени", коментира Николай Христанов от проект "Световно образование". Не е задължително, но е препоръчително придобиването на елементарни познания по холандски език, което ще има благоприятно влияние върху бъдещото обучение на студента в университета, съветва още експертът. В допълнение, това е предпоставка и за успешно кариерно развитие в Нидерландия след завършване на обучението, особено за сфери като технологии, инженерство и ИТ, където се наблюдава недостиг на кадри.

Правителството в оставка оповести намерението от академичната 2025/2026 година да се засили присъствието на нидерландския език във висшето образование

За петата по големина икономика в еврозоната привличането на чуждестранни студенти е важно заради недостиг на кадри в редица сектори - образование, здравни грижи, високи технологии. В някои от тях владеенето на местния език е необходимо за реализация на пазара на труда.

Максимален брой студенти

Предлаганите промени в законодателството предвиждат още определяне на квоти за броя на студентите при определени направления от учебните програми, за да се избегне претоварването. Предвидено е ограничение под формата на квоти за студенти от страни извън ЕС. Предложенията за промени в законодателството, свързано с обучението на чуждестранни студенти, са отворени за мнения до 15 септември тази година. 

В отговор на претоварената нидерландска образователна система се развиват и нови пазари като Белгия и Италия, чиито реномирани университети също предлагат програми на английски език, освен на френски и италиански.

За последната година интересът към следване на Апенините се е увеличил над два пъти в сравнение с предходната година. Причина са достъпните такси в държавните университети, възможностите за финансиране в някои от най-реномираните университети и академии по изкуства, както и предлаганите програми на английски език в най-търсените области - икономика, компютърни науки, комуникации и дизайн.

Сред най-желаните специалности присъства нов фаворит - точните науки. На първо място по интерес все още е направлението „Бизнес и мениджмънт“ (31%), следвано от „Математика/физика/астрономия“ (30%) и „Компютърни науки“ (26%).



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

РЗИ – Стара Загора извършва засилен контрол на басейните в областта

Директорът на РЗИ – Стара Загора д-р Недялка Кабаджова издаде заповед за извършване на засиленконтрол по спазване на здравните изисквания в обектите с обществено предназначение и проверки за готовността за ползване и обезопасяване на водните обекти..

публикувано на 22.07.24 в 17:00

Община Стара Загора припомня какви са насоките за поведение и действия при различни бедствия и опасности

На официалния сайт на Община Стара Загора са публикувани правилата за поведение и действия при различни бедствия и опасности -  https://www.starazagora.bg/bg/preventsiya-i-zashtita-pri-bedstviya . Това съобщават от общинския пресцентър и припомнят..

публикувано на 22.07.24 в 16:09

26 акта за административни нарушения за седмица в Стара Загора

Павилион, разположен на общински терен, който бил използван като търговски обект без необходимите разрешителни документи, е сред отбелязаните констатирани нарушения по наредби на Община Стара Загора. В справката за изминалата трета седмица на месец юли..

публикувано на 22.07.24 в 16:07

Влизат в сила новите правила за годишните технически прегледи на автомобили

От днес са в сила новите по-строги правила, касаещите пунктовете за годишните технически прегледи на автомобили. С тях се въвежда задължението всички уреди за измерване да бъдат свързани със системата на Изпълнителна агенция „Автомобилна..

публикувано на 22.07.24 в 16:06
Снимка: Христо Христов

До края на седмицата изплащат помощите на пострадалите от пожарите фермери

Животновъдите, които пострадаха при пожари в Хасковска област, ще получат помощ от държавата до края на седмицата. Това съобщи земеделският министър д-р Георги Тахов в Харманли, където се запозна на място   с пораженията от пожарите през последната..

публикувано на 22.07.24 в 15:43

В Николаево заработи център за приобщаване на ромите

От два месеца в община Николаево заработи Център за подкрепа на уязвими групи и нуждаещи се хора от ромския етнос. Дейността му е продължение на Проекта по Норвежката програма в подкрепа на хора и групи, които се борят с бедността, с насилието,..

публикувано на 22.07.24 в 15:09

Няма желаещи да броят бездомните кучета в Стара Загора

Продължава набирането на хора, чиято задача ще бъде да извършат преброяване на популацията на безстопанствените кучета във всички населени места в община Стара Загора. Тази дейност е планирана за периода септември-ноември 2024 г. Тъй като засега..

публикувано на 22.07.24 в 15:05

Все още не е събрана сумата за предаватели на двете лешоядчета, излюпени в Зоопарк Стара Загора

Белоглавото лешоядче, което тази пролет се излюпи в Зоопарк Стара Загора, продължава да се отглежда в адаптационната волиера по проект "Живот за брадатия лешояд" на Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“ в Природен парк "Сините камъни". Това..

публикувано на 22.07.24 в 15:03

Летните проверки на ОДБХ в Стара Загора не са констатирали нарушения

Системни проверки за спазване на нормативната база извършва Областната дирекция по безопасност на храните в Стара Загора на сезонните обекти на открито. Към няма констатирани нарушения. Това обяви Неделчо Маринов от ОДБХ-Стара Загора. Той уточни,..

публикувано на 22.07.24 в 13:42
Снимка: ОДМВР - Стара Загора

За седмица четирима са хванати да шофират след употреба на алкохол по пътищата на област Стара Загора

За времето от 15.07.2024г. до 21.07.2024г. на територията на ОДМВР-Стара Загора в рамките на специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата са проверени 2599 МПС и 4917 лица, съобщават от полицията.  Съставени са 829..

публикувано на 22.07.24 в 13:35