Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорската опера с премиера на "Ловци на бисери" от Жорж Бизе

5
Снимки: Държавна опера - Стара Загора

На 21 и 22 март от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще блесне премиерата на операта „Ловци на бисери” от Жорж Бизе. Режисьорът Славчо Николов определя своята най-нова постановка на вълнуващото заглавие от съкровищницата на френската класика като красива източна приказка. 

В тандем с художника-дизайнер Гендони режисьорът залага на приказна визия и драматичен разказ със сложни човешки взаимоотношения, който разтърсва и предизвиква буря от емоции с мелодичната и затрогваща музика на младия Бизе. 

Какво разказаха за работата си Славчо Николов и Гендони, чуйте в прикачения звуков файл:

 Музика, която завладява и докосва. Композиторът написва своята опера „Ловци на бисери” на 24 години и още преди да навърши 25 – се състои премиерата /1863, Театър Лирик-Париж// и това е първата поставена на сцена опера на Бизе. Специалистите смятат, че „Ловци на бисери” е до известна степен стъпало към неговата брилянтна „Кармен”. Сюжетът разказва за съперничеството  между двама приятели, ловци на бисери Зурга и Надир, които са влюбени в красивата Лейла. Развива се на фона на екзотичните пейзажи на остров Цейлон /Шри Ланка/. И Лейла ще трябва да направи много по-труден избор: между дълга и любовта. Както в повечето романтични истории, любовта  побеждава: жрицата на Брахма Лейла не остава безразлична към страстните признания на Надир и нарушава обета си за чистота и безбрачие. Влюбените очакват екзекуция, но неочаквано успяват да избягат: бягат от ареста по време на пожар, предизвикан от Зурга. Обсебеността от чувства определя лиричния тон, който преобладава в музиката. Неслучайно най-разпознаваемите страници на „Ловци на бисери” са меланхолично красивият романс на Надир и дуетът на Надир и Зурга от първо действие, изпълнен със спомени и клетви за вечно приятелство.


В първата премиерна вечер - на 21 март, в ролята на Лейла зрителите ще видят Емилия Терзиева, а на 22 март – ролята на жрицата ще бъде изпълнена от Беса Лугичи от Косово. Румънският тенор Андрей Термишану гостува  за първи път на сцената на Старозагорската опера и на 21 март ще се превъплъти в ролята на Надир, Николай Моцов ще се изяви в тази роля на 22 март. Поради заболяване на баритона Валери Турманов, в ролята на Зурга в двете поредни вечери зрителите ще имат възможността да аплодират Йосиф Славов, в ролята на Нурабад ще бъде солистът на Русенската опера басът Момчил Миланов. Спектаклите дирижира маестро Владимир Бошнаков, хормайстор Младен Станев, пластика Ромина Славова. Участват оркестъра и хора на Държавна опера-Стара Загора, концертмайстор Анна Иванова.


Режисьорът Славчо Николов

…”Винаги се стремя да оставям на артистите, с които работя,  да имат свободата на интерпретация. И това прави всеки спектакъл неповторим. В „Ловци на бисери” има сложни човешки взаимоотношения, в които присъстват ревността, завистта, отмъщението и жертвоготовността в името на любовта. Всъщност „Ловци на бисери” е химн на любовта, на честта и на приятелството. Надявам се да развълнуваме зрителите така, както ние преживявахме и се вълнувахме при подготовката на спектакъла на това заглавие…”

Художникът Гендони

„…В работата си над декора и костюмите за операта „Ловци на бисери” от Жорж Бизе се потопих в приказния свят на индуиския епос и се опитах да пресъздам с една фантазна стилистика вечните теми,заложени в творбата – темите за Бога, приятелството и любовта. Солистичните костюми са изработени с материали, близки до автентичните, украсени с богати бродерии, камъни и апликации. Търсил съм внушението за приказни герои, нагазили в тюркоазените води на пясъчни лагуни, в търсене на безсмъртните бисерни зрънца, родени от драматичния дуел на раковините с водните стихии на океана.

В отражението на водната шир се възправя образът на Бог Брама…”

Диригентът Владимир Бошнаков

„Работата по партитурата на „Ловци на бисери“ ми достави изключително удоволствие, защото досега не бях се сблъсквал с произведение, което няма аналог като звучене на оркестъра и вокалните партии. Нейната прозрачност от една страна и наситеност от друга я прави уникална по своята същност и тя заслужава да бъде представяна все повече и повече.

Благодаря на всички участници във тази постановка за всеотдайния труд и съвместния творчески процес на откриването и представянето на този „бисер” в оперната съкровищница.”

 От едната страна продължават да настояват за тази споделена отговорност за министри, от друга страна очаквам отстъпление от тази по-остра реторика, която чухме снощи и от Кирил Петков и от Асен Василев. Бяха използвани някои епитети, които струва ми се, можеха да изчакат ако разбира се вече не сме в предизборна обстановка, защото на мен ми звучаха по този начин.

Въпросът е ако действително отиваме към нови избори то какво ще следва след тях.

От моя гледна точка има смисъл от нов вот тогава когато има някаква ясна алтернатива на мнозинството или когато то се е разпаднало т.е. едни нови избори да легитимират наличието на ново мнозинство. И ако се окаже, че след новите избори същото мнозинство трябва да излъчи правителство. То тогава тези, които са предизвикали тези избори могат да ли дадат отговор на въпроса защо са били необходими. Струва ми се, че на този етап го нямаме този отговор.

Кабинет на малцинството ми се струва екстравагантно и невъзможно.

Няма отговор на други въпроси, защо не се използва времето до понеделник, когато изтича срокът за реализиране на първия мандат.

Аз не разбрах какво са се договаряли последните две седмици след като отново се е стигнало до въпросът за споделената отговорност и подялбата на министерските постове, а ако помня правилно това бяха изходните точки на преговорите. За тези две седмици освен загубено политическо време не разбрах какво са произвели. Имам съмнение, че тези две седмици двете страни са симулирали преговори отколкото реално да са провеждали такива.


По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Официален трейлър на спектакъла "Любовта като стока" ще представи старозагорския драматичен театър

Най-новият спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев“  препълни залата на Културен център Стара Загора и на двете премиерни дати 15 и 24 април.  „Любовта като стока“ по Бертолт Брехт и под режисьорската работа на Дамян Тенев поднася изненада на..

публикувано на 26.04.24 в 17:22
Мария Кьосева

Старозагорка режисира късометражен филм в Лондон

Мария Кьосева е само на 21 години, а вече е режисьор на собствен късометражен филм в Лондон. Тя живее там от 2020 г., когато получава пълна стипендия за обучение. След изтичането на дете години записва режисура. Преди месец заедно със свои приятели и..

публикувано на 26.04.24 в 15:36

Митрополит Киприан дирижира "Стабат Матер" от Росини със Старозагорската опера

За втори път Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира „Стабат Матер“ от Джоакино Росини – на 25 април в 19 часа в Операта. Солистите Емилия Терзиева/сопран/, Петя Петрова /мецосопран/, Ивайло Йовчев /тенор/,..

публикувано на 24.04.24 в 19:15
една от картините на Мара Чорбаджийска

Непознатата Мара Чорбаджийска

Знаете ли коя е Мара Чорбаджийска – ако отговорът ви е, че това е съпругата на Чудомир, то сте прави.  Но всъщност, освен негова съпруга, Мара Чорбаджийска е изключителен талант, художник, факт, който някак остава в сянка и който се е заел да осветли..

публикувано на 24.04.24 в 10:00
Парк

Предложение за нов монумент в парк "Артилерийски" провокира обществена реакция

Предложение за поставяне на монумент „100 години Интернейшънъл Инер Уийл"  в парк „Артилерийски“, е една от точките в дневния ред на предстоящата в четвъртък общинска сесия.  Идеята за това е и на двата Инер Уийл клуба в града - "Стара Загора" и..

публикувано на 24.04.24 в 09:15
Боби Иванчев

Дъждът събужда меланхолията в душата

Борислав /Боби/ Иванчев е музикант подвластен на магията на радиото. Неговият първи авторски сингъл "Изваяни" успешно пътешества в ефира събирайки одобрението на слушателите. "Тази песен е послание." В предаването "60 минути повече" роденият през..

публикувано на 23.04.24 в 17:30

Поетесата Маргарита Петкова гостува в Стара Загора за Световния ден на книгата

Световният ден на книгата и авторското право ще бъде отбелязан с богата литературна програма в Стара Загора. Празникът на книгата в града на поетите ще се проведе от 10 до 16 часа с 19-то издание на Маратон на четенето в Културен център Стара..

обновено на 23.04.24 в 15:45

Силата да спасим градската природа

За седма поредна година Български център за нестопанско право (БЦНП) организира националният конкурс "Граждански будилник". Темата тази година е  “Активизъм в действие: силата да спасим градската природа".  Участие могат да вземат кандидати над 14..

публикувано на 23.04.24 в 15:01

Джазиран кавър на песен на братя Аргирови стана част от „Пеещи артисти“

Най-новата песен от музикалния проект „Пеещи артисти“ се казва „Силвия“ и е кавър на песента „Предчувствие за стих“ на братя Аргирови от 1983г. Песента се изпълнява от дамския квартет Албена Михова, Милица Божинова, Петя Дикова и Жаклин Таракчи...

публикувано на 22.04.24 в 15:31
Международен фестивал

Международен фестивал "Вълшебен свят" събра танцьори от цяла Европа

Танцьори от цяла Европа се съревноваваха три дни по време на Международен фестивал "Вълшебен свят" . Той се проведе за детнадесети пореден път в Хасково. Участниците показаха своя талант паралелно на две сцени и бяха оценявани от жури също с международно..

публикувано на 22.04.24 в 15:08