Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплати между 2500 - 3500 лв. очакват съкратените енергетици от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3"

Социалният министър Ивайло Иванов изрази увереност, че останалите без работа ще си намерят такава в Старозагорска област

Трудова борса срещна за втори път работодатели с енергетици в Стара Загора

Заплащане между 2500 лв и 3500 лв. месечно очакват да получават първите съкратени енергетици от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3". Подобни нагласи засегнатите от енергийния преход са изразили в допитване, проведено от синдикалните организации. Това обяви в рамките на проведената днес в Стара  Загора трудова борса президентът на КНСБ Пламен Димитров. Във втората за седмицата среща участие взеха близо 20 от големите работодатели, както и част от енергетиците, които в рамките на днешния ден получиха заповедите си за съкращение. 

Участие в трудовата борса днес взеха служебният министър на социалната политика Ивайло Иванов, областният управител на Стара Загора Ива Радева, зам.-кметът на Община Стара Загора Радостин Танев, както и президентите на синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов. 

Още в самото началото участниците в дискусията се обединиха около мнението, че най-сложната задача пред енергийния преход е квалифицираната работна ръка да бъде запазена в региона, където до момента се е развивала. Именно това е и желанието на миньори и енергетици, обяви Пламен Димитров.

Проект по оценка на трудовите способности, квалификацията и желанията на заетите 15 100 души във въгледобивната индустрия в страната ще реализира Министерството на труда и социалната политика, съвместно със синдикалните организации на КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Това обяви в рамките на днешната трудова борса в Стара Загора служебният социален министър Ивайло Иванов. Той подчерта, че на база на извършената оценка до края на годината ще бъде готов и анализ за мерките и програмите, които социалното министерство може да структурира в подкрепа на хората и бизнеса от засегнатите региони. Министър Иванов изрази оптимизъм, че първите съкратени от частната топлоцентрала служители ще си намерят работа в региона на Стара Загора. 

По повод отлагането на либерализацията на пазара на електроенергия за бита президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че тази стъпка не дава устойчиво решение на проблема с трансформацията. По думите му държавата е загубила години, за да подготви наистина справедлив и плавен преход. "Ние догонваме процесите, които се случват. Затова и преходът не е справедлив", отбеляза Димитров. Той разкри, че още на 29 април служебният кабинет е изпратил нотификация до Европейската комисия по повод гласуваните 1 млрд. лв. от държавния бюджет за "Мини Марица-изток". Според Пламен Димитров ниската цена на въглищата, която държавата държи от десетилетия, е ощетила дружеството и затова то не е било в състояние да отделя пари за рекултивация на терените.

Президентът на КНСБ коментира и евентуалното преминаване на комплекс "Марица изток" и топлоцентралите в него на газ. Той разкри, че проект за изграждане на инфраструктура към момента има, но той все още няма осигурено финансиране. 

Опасенията на президента на КНСБ, че в изминалите 7 години нищо не е направено, за да бъде днес преходът плавен сподели и Димитър Манолов – президент на другата голяма синдикална организация - КТ "Подкрепа". Той отправи напомняне към работодателите, че няма как да получат евтина и същевременно квалифицирана работна ръка.

Позицията на работодателите в рамките на проведената трудова борса изрази Стефан Шоселов от КРИБ. Той призова заетите миньори и енергетици да се обърнат към бизнеса и да продължат да работят и да живеят в региона. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кметът на Стара Загора е единственият поискал да бъде обучен за работа със системата " ВG-ALERT"

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров е единственият градоначалник, поискал да бъде обучен за работа със системата "BG-ALERT". Това стана ясно в Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. "Изключително съм горд, че единственият..

публикувано на 25.07.24 в 16:56

"Задържане под стража" за двама румънци, превозвали мигранти

По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът задържа двама обвиняеми румънски граждани за подпомагане на мигранти да преминат незаконно през страната Днес, 25 юли 2024 г., по искане на Районна прокуратура – Стара Загора Районен съд –..

публикувано на 25.07.24 в 16:23
Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“

Ще финансират маломерни паралелки в 9 общински училища

С абсолютно единодушие – 47 гласа „за“ от също толкова гласували, съветниците одобриха финансирането на неспециализирани паралелки с брой ученици под нормативно определения минимален брой в училищата в Община Стара Загора. Финансирането е предвидено за..

публикувано на 25.07.24 в 16:16
Община Стара Загора

Общинският съвет в Стара Загора разгледа над 50 предложения

В рамките на днешната редовна юлска сесия на общинския съвет в Стара Загора бяха разгледани близо 55 предложения. Сред точките бе и тази по избор на съдебни заседатели за Районен съд Стара Загора. Предложението предизвика дискусии и забележки в зала..

публикувано на 25.07.24 в 15:53

Сградата на РЗИ – Стара Загора ще бъде енергийно обновена

Директорът на РЗИ – Стара Загора д-р Недялка Кабаджова представи публично проекта „Енергийно обновяване на сградата на Регионална здравна инспекция – Стара Загора“ на 25 юли 2024 г. Договорът за неговото изпълнение е подписан на 8 май тази година с..

публикувано на 25.07.24 в 15:49

Мехмед Зейнел беше избран за управител на „Мересев“

С 41 гласа "за", нито един "против" и петима "въздържал се" от групата на "Възраждане" местният парламент в Стара Загора избра за управител на о бщинското дружество „Мересев“ ЕООД Мехмед Зейнел.  Бившият общински съветник получи доверието на мнозинството..

публикувано на 25.07.24 в 15:47

383 ученици са записани в гимназии на второ класиране

383  ученици са записани в гимназии на втория етап на класиране след седми клас. Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) в Стара Загора Милена Йолдова. Тя обясни, че учениците, които не са били удовлетворени..

публикувано на 25.07.24 в 14:23

Стара Загора ще се поклони пред героизма на пазителите си

147 години от боевете за защитата на Стара Загора ще бъдат тържествено отбелязани от признателните потомци на 31 юли 2024 г. Ожесточените кръвопролитни боеве са част от епичните събития по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878). В..

публикувано на 25.07.24 в 14:18

Млади военнослужещи тържествено положиха клетва в Стара Загора

80 новоназначени военнослужещи от Втора Тунджанска механизирана бригада положиха днес тържествена военна клетва на централния площад пред Община Стара Загора.  Под звуците на военни маршове, изпълнени от военния духов оркестър, командирът на..

публикувано на 25.07.24 в 14:13

Бивш учител заплаши кмета на Димитровград

Бивш учител заплаши по месинджър кмета на Димитровград, а след това се барикадира в дома си.  Мъжът, на около 50 години, освен това е стрелял с арбалет по пристигналите полицаи и ги е замерил с тухли. Сигналът за заплахата е подаден преди обяд в..

публикувано на 25.07.24 в 13:27