Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "В подножието на Асара" ще се проведе за първи път в Николаево

2
Снимка: интернет

  Първи фолклорен фестивал "В подножието на Асара" организират НЧ "Зорница" с. Нова махала и община Николаево. Фестивалът е своеборзно продължение на инициатива, реализирана преди няколко години със същото име от малката община, за да популярзира средновековната крепост Асара, на която в последните няколко години текат археологически разкопки. "Желанието на Общината и на хората от сферата на изкуството и културата е крепостта да стане популярен туристически обект, какъвто в региона няма", сподели за Радио Стара Загора Марияна Колева, секретар на читалището в с. Нова махала.

 В парвия Фестивал "В подножието на Асара" ще участват над 200 танцьори и изпълнители от читалища и танцови формации от от общините Стара Загора,Мъглиж, Опан, Гурково и Николаево и област Сливен. "В съпътстващата програма сме включили демонстрация на стари български занаяти, автентични народни носии, обредни хлябове и типични ястия за този край. Ще бъде монтиран и 100-годишен тъкачен стан, арт-работлничка ще показва техниката на багрене с естествени багрила. За децата са подготвени участия в игрите от времето на техните баби и дядовци", допълни Марияна Колева.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Безплатните летни разходки „Неразказани истории по правите улици“ се завръщат

Стартират летните безплатни разходки в Стара Загора под мотото „Неразказани истории по правите улици“. Организатори са Туристически информационен център и Община Стара Загора. Първата инициатива ще бъде утре и е посветена на  завършването на..

публикувано на 14.06.24 в 16:25

Момче на 16 години е пострадало при инцидента с автобус край село Пъдарино

Автобус, движещ се от Добрич към Копривщица, е катастрофирал в района на село Пъдарино, oбласт Търговище. Инцидентът е станал около 12.00 часа днес. Пострадало е 16-годишно момче. Младежът вероятно е бил аниматор на учениците. Причините за инцидента се..

публикувано на 14.06.24 в 16:24

Държавата ще помогне за справянето с щетите от градушките и бурите

Необходимите средства за справяне с бедствията от градушките и бурите от последните дни и отстраняването на щетите ще бъдат осигурени максимално бързо от правителството. Това увери служебният премиер Димитър Главчев, който посети град Шипка, където..

публикувано на 14.06.24 в 15:48
снимка: БТА

Авария остави квартали в Хасково без вода

Почти половината от кварталите в южния край на Хасково преминаха на водоноски заради голяма авария в помпена станция в тази част на града, съобщи управителят на местното дружество „Вода и канализация“ инж. Божидар Желязков, цитиран от БТА.  Пробойната е..

публикувано на 14.06.24 в 14:47

Рядко явление подобно на торнадо е преминало над Шипка

Рядко явление е причината за градушката, която падна над град Шипка вчера и причини непоправими материални щети. По думите на Стефан Георгиев, директор на РД „Борба с градушките“- с. Тъжа, явлението е близко до торнадото. „Този суперклетъчен..

публикувано на 14.06.24 в 14:45

Описват щетите от бурята в Казанлъшко

Екипи на община Казанлък вече описват щетите по къщите от вчерашната буря в региона. Най-засегнати градовете Казанлък и Шипка и салата Хаджидимитрово и Шейново. Около 60 домакинства вече са подали документи за еднократна помощ, за физическите лица тя е..

публикувано на 14.06.24 в 14:39

След бурята премиерът ще посети Шипка, министри ще участват в кризисния щаб в Нова Загора

Министър-председателят Димитър Главчев ще посети днес гр. Шипка, който е един от тежко пострадалите от бурята и градушките райони. Заедно с премиера ще бъдат министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на регионалното развитие и..

публикувано на 14.06.24 в 13:04

Президентът: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Трябва да се осигури някаква начална военна подготовка за младото поколение. Това заяви президентът Румен Радев в Стара Загора, където участва в Четвъртия национален събор на запасното войнство.  Той добави, че съюзниците ни в НАТО вече връщат..

публикувано на 14.06.24 в 12:28

Движението по пътя Казанлък - Стара Загора временно е в едната лента

Временно е ограничено движението в изпреварващата лента по пътя Казанлък - Стара Загора в района на Стара Загора. Трафикът се осъществява в активната лента заради пътен инцидент. С повишено внимание трябва да се движат и шофьорите по пътя Габрово -..

публикувано на 14.06.24 в 11:48

Промяна в разписанието на вътрешноградските автобусни и тролейбусни линии

Община Стара Загора уведомява жителите и гостите на град Стара Загора, че считано от 17.06.2024 г. /понеделник/, вътрешноградските автобусни и тролейбусни линии ще се изпълняват съгласно утвърдените маршрутни разписания за работни, неучебни дни. За..

публикувано на 14.06.24 в 11:12