Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявиха грипна епидемия във Враца и три ловешки области, отмениха мерките в Бургас, Ямбол и Плевенско

| обновено на 03.02.14 в 16:25
Снимка: БГНЕС
Регионалната здравна инспекция във Враца обяви грипна епидемия в областта. Най-много болни има сред бебетата и малките деца. За ограничаване на разпространението на грипа и острите респираторни заболявания са въведени мерки в болниците, детските и учебни заведения и центровете за социални грижи. Средната заболяваемост за региона е 503 на 10 хиляди души население.

В три общини на Ловешка област също е обявена грипна епидемия. През последната седмица рязко са нараснали случаите с остри респираторни заболявания и грип на територията на общините Ловеч, Троян и Луковит, където от утре е обявена епидемия. Прекратяват се плановите операции в болниците в трите града, както и консултациите на бременни и кърмачки. Въпреки обявената грипна епидемия засега учебните занятия в края на междусрочната ваканция ще продължат. Няма затворени детски градини и ясли.

Грипната епидемия в Бургас и Ямбол е отменена от днес, тъй като броят на заболелите е намалял наполовина през последната седмица, отчитат от Областните комисии за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Подновени са плановите операции в болниците и женските и детските консултации, отменени са всички противоепидемични мерки в детските градини и яслите.

В Плевенска област грипната епидемия се отменя от утре. Учебният процес в областта се възстановява от 5-и февруари, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. За последната седмица здравните експерти отчитат спад на заболелите от грип и остри респираторни заболявания. Епидемията бе обявена на 25-и януари, след като само за три дни броят на заболелите се увеличи двойно.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!