Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове от ГЕРБ се оплакаха от "политическа бухалка" по общински проекти

Снимка: Ивайло Михайлов

Кметове на ГЕРБ се оплакаха в парламента, че правителството упражнява "политическа бухалка" с налагането на финансови корекции по проектите на общините по програма "Околна среда". От парламентарната група обясниха, че не бива да бъдат наказвани кметове, които трябва да извадят от джоба си финансирането на проектите. 

Като кмет на София Йорданка Фандъкова каза, че има наложени финансови корекции на седем проекта за околна среда. Всички проекти са минали през контролните институции, каза тя.
Категорично не сме съгласни с начина на налагане на тези проекти. Ние ще оспорим тези заключения, каза Фандъкова.

Кметът на община Раковски Иван Антонов каза също, че заради финансова корекция на водния цикъл на града ще обжалва и ще изпрати жалба до европейските институции.

Финансовите корекции са едно от решенията, за да може Европейската комисия да възстанови спрените в края на миналата година плащания по програма "Околна среда".

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов обаче над осемстотин милиона няма да влязат в България заради некадърното управление на това правителство.

 Практиката за налагане на финансови корекции започна по време на правителството на ГЕРБ заради нарушения при провеждането на обществените поръчки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!