Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нелегалните имигранти са променили маршрутите за влизане у нас

Снимка: Дневник

Оградата по границата сТурция може да е готова през юни, посочи вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, след като правителството одобри допълнителни мерки при засилен миграционен натиск към България. За момента няма нужда от нов бежански лагер.

Нелегалните имигранти са променили маршрутите, по които влизат у нас.

Каналджиите от другата страна на границата действат много гъвкаво. Засега в момента към Резово имаме по-силен натиск и предприемаме включително и там конкретни мерки, които ще позволят по-ефективно да охраняваме границата, каза министър Йовчев.

За момента няма нужда от нов бежански лагер, посочи Йовчев. Има резерв от допълнителни легла в настоящите центрове и те ще се ползват за настаняване само при по-голям приток на имигранти. Работи се по интеграционна стратегия за бежанците. Очаква се проектът да бъде готов до месец. България извежда повече нелегални имигранти, отколкото влизат у нас, отчете вътрешният министър.

Към момента имаме не повече от 160-170 души месечно, които навлизат на територията на страната. Темповете, с които извеждаме, са по-високи, подчерта министърът.

Правителството одобри 105 хиляди лева от бюджета на МВР. Парите са за увеличаване с десет служители на Държавната агенция за бежанците. МВР получи над пет милиона и триста хиляди лева допълнително за изпълнение на програмно-европейския бежански фонд. Над три милиона лева е националното съфинансиране. Останалите средства ще бъдат възстановени от фонда.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!