Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 12 млрд. лв. от структурните фондове са инвестирани досега в шестте български района за планиране

Снимка: БГНЕС

До момента от структурните фондове у нас в 6-те български района за планиране са инвестирани над 12  милиарда лева, това коментира вицепремиерът Зинаида Златанова по време на дискусия в Народното събрание на тема "Политики за развитие на изостаналите региони". В дебатите взе участие и председателят на Европейския икономически и социален комитет Анри Малос. Какви мерки предвижда правителството за намаляване на икономическите и социалните различия?

Правителството ще продължи действията си за подобряване качеството на живот в по-слабо развитите райони, като използва кохезионната политика като важен инструмент, подчерта вицепремиерът Зинаида Златанова. Тя добави, че за новия програмен период страната ни ще се възползва от новите форми на финансиране.

Българското правителство се осмели да посочи конкретен регион в страната, който се нуждае от интегрирана териториална инвестиция, той е най-бедният регион в целия ЕС. И това е Северозападният регион.

През последните четири години регионалните дисбаланси у нас са се задълбочили, добави министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. По думите й държавата има ресурса и активно да инвестира в ремонта и рехабилитацията на пътищата и слабо развитите региони.

До края на годината предвиждаме около 90 километра нови магистрали да бъдат построени, но имаме и нова политика. Тя е свързана с политиката за превантивен ремонт и рехабилитация на малките пътища от първи, втори и трети клас, за което са заделени 50 милиона лева, имаме от публичната инвестиционна програма за ремонт на близо 250 километра първи, втори и трети клас пътища.

Председателят на Европейския икономически социален комитет Анри Малос добави, че ЕС страда от липсата на доверие и легитимност, но за да бъде по-отворен към регионите и след изборите на 25-и май, той трябва да работи за запазване на разнообразието и на културното и природно ниво, без да разделя хора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!