Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебатите по вота на недоверие се отлагат за следващата седмица

| обновено на 23.05.14 в 10:28
Снимка: БГНЕС


Пропадна заседанието на Народното събрание, насрочено от председателя на парламента Михаил Миков по повод искането на ГЕРБ за вот на недоверие към правителството заради политиката в сектор "Енергетика". Дебатите трябва да се състоят на първото редовно заседание на парламента през следващата седмица.

Първият опит за постигане на кворум от депутати в 10.00 часа бе неуспешен. Регистрираха се 109 народни представители от необходимите поне 121, за да започне заседанието - 90 от ГЕРБ, 8 от БСП, седмина от ДПС и четирима от парламентарната група на "Атака". След това депутатите направиха 20-минутно прекъсване, след което отново не бе постигнат кворум.

Депутатите от ГЕРБ отново скандираха "оставка" към всички представители на правителството, които дойдоха в пленарната зала - премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерът Цветлин Йовчев, вицепремиерът Даниела Бобева, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и министърът на финансите Петър Чобанов.

В хумористичен стил председателят на парламента Михаил Миков каза, че оставка се иска с присъствие, а не с викове. Депутатът от БСП Кирил Добрев дирижира виковете на ГЕРБ "оставка", когато и БСП влязоха в пленарната зала преди неуспешната регистрация.

Вотът на недоверие беше внесен от ГЕРБ след седмица писане на мотивите. От партията упрекват правителството, че няма стратегия за развитието на енергийния сектор. Атакуват намесата в работата на енергийния регулатор, огромната задлъжнялост и ниска ликвидност между участниците в енергийната система. Темата за "Южен поток" и нарушението, според ГЕРБ, на европейското законодателство също са част от мотивите. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!