Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ иска оставката на министъра на културата

Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ поискаха оставката на министъра на културата Петър Стоянович заради провала в областта на културата. Бившият ресорен министър Вежди Рашидов заяви, че управляващите не са направили нищо за реформата в музеите и театрите.
Рашидов не скри болката си, че няма никакво развитие около проекта за български "Лувър" и археологическите находки при ларгото: 
Чухме, думи, че той е срам за България, че той е един сбъркан проект, че за него няма концепции, че няма какво да се слага вътре в него и аз деликатно се опитвах да отговоря, че "Лувърът" е готов.

Бившият министър на културата заяви, че кабинетът "Борисов" е оставил спечелени европейски средства за проекти в областта на културата, а настоящото правителство забавя разплащането с тях и работата по някои проекти е спряла. По думите му управляващите се държат реваншистки, а културата се управлява от неуки хора:

Няма в историята на българската култура министър на културата да е управлявал с бюджет, с какъвто аз започнах да управлявам - 92 милиона
.

Бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова каза, че по време на управлението си ГЕРБ са започнали 37 проекта в областта на културата на стойност 80 милиона лева, от които в момента 40 милиона са в риск.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!