Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават пенсиите с 2,7% от 1-ви юли

Снимка: БГНЕС

С 2,7 процента се увеличава социалната пенсия за старост от 1-ви юли, като размерът й става 113 лева - реши правителството. Същата индексация от тази дата ще получат и всички останали пенсии. 

Кабинетът одобри и 137 000 лева допълнително по бюджета на Министерството на младежта и спорта. Парите са за стипендии на учениците от спортните училища. С друго решение бяха отпуснати 47 000 лева допълнително на МВР за организиране на лятна почивка на Българското Черноморие на деца на загинали украински граждани по време на протестите в Киев.

Правителството одобри и 2 милиона лева допълнително за МИЕТ. Средствата са за издръжката и откриването на нови служби по търговско-икономическите въпроси. Разкриването на нови търговско-икономически служби ще помогне на бизнеса да намери партньори в чужбина и ще привлече инвестиции у нас са сред мотивите за правителственото решение. Усилията в подкрепа на износа, според кабинета, трябва дабъдат насочени към страните от Азия, които са приоритет от гледна точка на ръста на износа, привличането на инвестиции и туристи. Отчитат се и Благоприятни условия за разширяване присъствието на български компании в Близкия изток и Африка. В момента Министерството има 61 дългосрочно командировани служители и служби по търговско икономически въпроси в 44 държави. Планира се 5 от съществуващите служби да бъдат закрити и поетапно да бъдат разкрити 20 нови.

Политическите назначения в дипломатическите ни представителства да бъдат съкратени наполовина, предвиждат правителствени промени в Закона за дипломатическата служба. Предвижда се ограничението да бъде постигнато в срок от три години от влизането на закона в сила. Всяка година в бюджета на МВнР ще бъдат заделяни средства за съдействие на български граждани в чужбина, предвижда друга промяна в закона. Средствата ще се изразходват и отчитат при условия, определени с правителствена наредба. Одобрени от правителмството промени в правилника за издаване на българските лични документи предвиждат срокът за издаване на удостоверения за пътуване зад граница на бежанец, на чужденец с хуманитарен статут или получил убежище, да бъде съкратен от 30 на 10 дни. Услугата ще се заплаща в двоен размер. Правителството предостави и хуманитарна помощ за Афганистан като за целта по бюджета на МВР бяха одобрени над 38 000 лева допълнителни разходи.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!