Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Андреева: Болниците ще получат парите си за цялата година

Снимка: БГНЕС

Болниците ще получат парите си за цялата година, увери министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева в кулоарите на парламента.

За тази година парите ще стигнат и болниците ще си получат парите. Нека да не плашим. Видяхте, че се справихме миналата година и то с бюджет, който не беше правен от това правителство. Болниците ще получат средства. Това, с което мога да успокоя колегите, е, че ще получат средства, независимо дали ще бъде през актуализация, или по други начини и механизми, които Касата може да приложи до края на годината, защото все пак нека да си кажем, че още сме юни месец. Не може такива тежки прогнози по отношение на дефицита до края на годината да се заявяват, но само ще припомня, че миналата година бюджетът на Касата стигна до месец септември и точно това правителство, правителството на Орешарски, намери средства и плати не само дейността на болниците по предварително зададените лимити, но и цялата надлимитна дейност, практически над 100% от дейността на здравните заведения беше платена.

В началото на седмицата Надзорът предложи на ресорния министър актуализация на бюджета с 328 милиона лева и поиска спешни решения на парламента, без които Касата ще може да финансира максимум 60 на сто от медицинските дейности.

Според председателя на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов дори с исканата актуализация към края на годината ще се събере дефицит от 100 милиона лева. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!