Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът и синдикатите с ултиматум към Орешарски за бюджета на НЗОК

| обновено на 10.07.14 в 17:54
Снимка: БГНЕС

Бизнесът и синдикатите излязоха отново с ултиматум - този път към премиера. В обща декларация те определят като политически безотговорна позицията на министър-председателя Пламен Орешарски, в която той заявява отказ да внесе законопроект за актуализацията на бюджета на Здравната каса час по-скоро.

Дава се срок до 15-и юли законопроектът да бъде внесен от правителството в парламента. Ако това не стане, ще се бойкотира работата на Надзорния съвет на НЗОК и ще се отправи призив пациентските организации да ги последват.

Представителят на КТ "Подкрепа" в Надзорния съвет на Касата Тома Томов напусна заседанието в знак на несъгласие с политическия натиск, упражняван според синдиката върху Касата.

Тома Томов е категоричен, че Надзорът е свършил своята работа, дал е разчетите защо се налага актуализацията. Той обаче не смята, че в момента Касата разполага с достатъчно средства, които ще стигнат без корекция.

Чух изказването на доктор Пенков, че ситуацията била почти еквивалентна, но за съжаление трябва да го поправя, защото миналата година преразходът беше почти същият, но тогава имаше в резерва на Касата над 200, сега в момента има около 100 млн.. Ако в момента не се направи актуализация, от следващия месец до края на годината, грубо казано, за болнична помощ ще могат да се отделят около 100 милиона месечно, при положение че средно изработеното е около 140 и няколко млн. лева.

Томов допълни, че ситуацията кара хората да постъпват в болница сега и веднага, за да си направят изследвания и процедури, преди парите да свършат. Така допълнително се вдигат разходите на НЗОК, а лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев хвърли вината за ситуацията върху БСП и ДПС.

Правителство, контролирано от ДПС и БСП, неслучайно казвам, защото това е безспорен факт, из един път започва да се суети и да казва - "Не, не, няма да стане, ние не можем" - което за мене е един абсурден цирк, защото това правителство изпълни какви ли не идиотщини, които му бяха налагани от ДПС и БСП, и сега из един път се прави на независимо, няма как да го повярвам.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!