Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без резултат от заседанието на трите парламентарни комисии по НЗОК и държавния бюджет

Снимка: Ивайло Михайлов

След близо два часа изслушаване на финансовия министър и министъра на здравеопазването три комисии в парламента не постигнаха съгласие по актуализацията на бюджета на Здравната каса и държавния бюджет.

Съвместното заседание на финансовата, здравната и на комисията по икономическа политика се провали. Така постигнатият при президента консенсус между политическите партии за приоритетите на парламента до изборите отново беше нарушен.

Депутатите не постигнаха необходимия консенсус, който да доведе до внасянето на двете точки в пленарната зала утре.

Желю Бойчев
от БСП каза, че социалистите биха подкрепили актуализацията на Здравната каса, но не и на държавния бюджет: Докладът, който ни е представен за актуализация на държавния бюджет, а има редица допълнителни неща, които предвиждат поемане на нов държавен дълг и то в значителен размер, увеличение на дефицита, предвиждат увеличаване максималния размер на държавните гаранции, които могат да бъдат издавани.

Това се случи в самия край на заседанието и затова Йордан Цонев от ДПС поиска отлагането му: Не е възможно, ако не бъде приет Законът за държавния бюджет, изменението, да влезе в сила каквото и да е изменение на другия закон.

Цецка Цачева
от ГЕРБ обвини обаче БСП в проваляне на заседанието и каза, че утре ГЕРБ няма да влезе в пленарната зала. След като представителите на Коалиция за България станаха причина днес да не може да приключи работата на тази комисия, ГЕРБ няма какво да прави в пленарна зала. Провеждайте заседание, ние няма да участваме повече в тези заседания. Търсете "Атака", както една година управлявахте с тях, променяйте си бюджета и се оправяйте.

Финансовият министър Петър Чобанов, който присъстваше на заседанието на комисиите, обясни, че партиите са прави да искат отлагане. Те са прави да не приемат, тъй като наистина в този си вид се запознаха със Закона за бюджета днес. Разбира се, между двете четения също имаше възможност да бъдат нанесени промени, но в случая това е експертно предложение и естествено експертното и политическото - те имат различни виждания в този момент. Имаме още една седмица работа на Народното събрание, така че те нещата могат да продължат. Предложението е налице. От там нататък следващо предложение на Министерски съвет няма.

Финансовата, здравната комисия и комисията по икономическа политика ще се съберат утре, за да продължат дебатите по промяна на бюджета.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!