Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Найденов направи оглед на оградата на границата с Турция

Снимка: Добромир Видев

Оглед на оградата на границата с Турция направи министърът на отбраната Ангел Найденов. 30- километровото съоръжение ще трябва да прекрати опитите на бежанците за нелегално преминаване. Следващата седмица Министерството на отбраната ще предаде съоръжението на вътрешното министерство и гранична полиция.
Според бай Гроздан, собственик на магазинчето в най-близкото до оградата село Голям Дервент, съоръжението не би спряло желаещите да преминат границата с България.

Отрязаха едно  дърво. Подпират го горе на оградата и по него се изкачват. Други пък подкопават отдолу под оградата. Спиране няма да има. Те не бягат от хубаво.

От сухопътните войски не коментираха дали по време на изграждането на съоръжението е имало пробиви на бежанци. Министърът на отбраната Ангел Найденов отбеляза, че целта на изградената ограда е бежанците да бъдат насочвани към близките контролно-пропускателни пунктове, за да преминават легално. Найденов благодари на военните, участвали в изграждането на съоръжението и заяви отново, че проектът е на вътрешното министерство.

Абсолютно ненужно, злонамерено, реализацията на тази задача беше съпътствана от скандали, не знам на какво почива първоначалната теза на проекта в размер малко над пет милиона лева. Не знам каква е идеята, не знам какъв е проектът, не ме интересува какъв е проектът, не отговарям за този проект. Тази ограда не ме кара да изпадам във възторг. Това освен, че не е присъща задача, очевидно е продукт на един труден момент, в който трябва да намерим отговор на натиска на бежанците, чийто брой отново се увеличава.

Над седем и половина милиона лева струва изграждането на оградата. Ангел Найденов остава скептичен, че държавният бюджет ще възстанови разходите на сухопътните войски, които са в размер на около милион и триста хиляди лева. На огледа на границата дойде и депутатът от "Атака" Магдалена Ташева. Тя поздрави министъра на отбраната за изграденото съоръжение и си пожела подобно съоръжение да има и по цялата граница с Турция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!