Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ поискаха от главния прокурор да предприеме действия за обезпечаване на имуществото на КТБ

Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ поискаха от главния прокурор да предприеме необходимите действия за обезпечаване на имуществото на КТБ, за да не бъдат активите й разпродадени. Писмото е адресирано и до НАП и Комисията за незаконно придобито имущество.

В същото време бившият депутат от БСП Георги Кадиев публикува на интернет страницата си нов проектозакон за КТБ. В него е предложено на вложителите в банката да бъдат възстановени и сумите от депозити, негарантирани по закон. Това трябва да стане до 6 месеца след ревизия от НАП. В проекта се предлага фирмите да разполагат със средствата си и да извършват преводи за срок от 12 месеца от влизане в сила на закона. Предлага се при определени условия, ако се окаже, че КТБ е декапитализирана, държавата да купи дъщерната й "Креди агрикол" за милион и половина лева. В коментар в социалните мрежи Кадиев се надява на съвестта на колегите си от БСП да не приемат специален закон и прогнозира, че той няма да бъде приет.

КТБ трябва да работи, но не трябва да се използва публичният ресурс. Това е мнението на бизнес организациите. Те се срещнаха и с представители на България без цензура.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал обясни, че спасяването на КТБ трябва да стане не с промяна в бюджета и увеличаване лимита на дълга.

Това, което се прави в момента с банката, е абсолютно погрешно, но не трябва и много да се бавим, защото всяка една забава води до намаляване на стойността на тези активи.

Между 8 и 10 на сто от парите на България са в Корпоративна търговска банка и затова трябва да работи, каза Велев. Стефан Софиянски от Съюза за стопанска инициатива отбеляза необходимостта от спазване на Закона за изплащане на вложенията:

Има закон, добър – лош той е европейски закон за гарантиране на депозитите. Ние трябва да се придържаме към този закон.

Зам.-председателят на БСК Камен Колев призова истинското състояние на банката да бъде изяснено бързо:

Това неизбежно ще повлияе върху икономиката. Предлагаме да ангажираме и другите банки, да се цедират вземанията до 100 хил. евро от тези банки, хората бързо да си получат парите, тези банки да открият депозити.

Бизнесът е сигурен, че в България няма икономическа, а само политическа криза. Домакинът на срещата Николай Бареков обясни, че ще информира Европейската комисия за казуса с КТБ и ще поиска независим одит. Бареков поиска оставката на ръководството на БНБ и покани банкера Цветан Василев да се върне в България. След като чу критиките Николай Бареков се извини:

Поставихте много тежки присъди на политиците в България. Съжалявам, че и аз станах политик и сега трябва да бъда част от това статукво, но такъв е животът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!