Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Цонев определи като нелепи твърденията за коалиция между ДПС и ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев определи като нелепи и евтини твърденията за коалиция между ДПС и ГЕРБ. 

Позицията на парламентарната група на ДПС е абсолютно принципна, каза Йордан Цонев и обясни, че гласуването при вот на недоверие и гласуването при внесен бюджет са двата акта, при които мнозинството подкрепя или бламира своя кабинет: 

Всички останали твърдения станаха вече твърде много, твърде нелепи и твърде евтини. Сега ги чуваме от парламентарната група на Коалиция за България за някакви коалиции и така нататък. Въпросът е принципен, въпросът, на който те трябва да отговорят, е защо бламираха собственото си правителство. 

На призива на БСП към правителството да оттегли внесения законопроект за актуализация на бюджета, защото има промяна във фискалния резерв, Цонев отговори: 

Бюджетът е внесен от правителството преди повече от две седмици. Можеха през това време да поискат тази среща и да поискат това оттегляне. Както виждате, то не се случи. Фискалният резерв е 8 милиарда, но в него има 3 милиарда от облигацията, която реализирах. Тези 3 милиарда се харчат за това, за което си ги заявил пред инвеститорите, а не за текущи възникнали нужди, т.е. тях  може да не ги броим във фискалния резерв, защото на инвеститорите, които купиха тази облигация, е заявено, че те ще бъдат харчени за дефицита и за плащане падежите на дълга, които настъпват през януари 2015-а година.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!