Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местната власт и протестиращи роми ще търсят решение на проблема с незаконните постройки

| обновено на 29.07.14 в 15:29
Снимка: Добромир Видев
В столичния район "Красна поляна" ще събарят бараки на роми, които нямат адресна регистрация в София. Преди обед жители на квартал "Факултета" блокираха линията София - Перник с настояване да не се събарят незаконни постройки. Ромите се обявиха в подкрепа на останалите без покрив роми в Стара Загора.

Петко Асенов от Националния център за развитие на ромите в България обясни след среща с местната власт, че ще се реши как да бъдат узаконени незаконните постройки в квартала.

В четвъртък ще се направи ромски съвет, където вътре ще влезе самият кмет, за да може лека-полека да се вземат мерки и да се узаконяват всички тези къщи, които са за узаконяване.

В квартал "Факултета" живеят 35 000 души. 80 процента от тях имат законно или земя, или къщи. Кметът на район "Красна поляна" Иван Чакъров каза, събаряне на тези постройки сега не се предвижда, но проблемът е трябвало да бъде решен от парламента:

Никога не сме имали такова намерение - да събаряме на хората къщите. Макар и незаконни те са си на тяхна земя, защото, събаряйки къщи във "Факултета", та даже и бараки, ние ще преместим ромите от единия край на "Факултета" в другия. Пет, шест наистина новопристигнали ще си отидат от там, откъдето са дошли. И самите роми са съгласни, че не ги искат тука. Те нямат нито регистрация, нито лични карти в София.

От БДЖ обясниха, че не са били уведомени за блокирането на линията. След разговорите в Общината ромите обещаха да не блокират прелеза.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!