Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На последното си заседание НС отпусна 225 млн. лева на НЗОК и 50 млн. лева за бедствия и аварии

Депутатите отхвърлиха предложението да започне изплащането на малките влогове в КТБ

| обновено на 04.08.14 в 17:41
Снимка: БГНЕС

На последното си заседание 42-рото Народно събрание (НС) одобри актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2014-а година с 225 млн. лева. С промени в предходните и заключителни разпоредби народните представители отпуснаха и 50 млн. лева за бедствия и аварии заради наводненията от последните дни.

Тези решения бяха последните, взети от 42-рия парламент, след като, по предложение на Захари Георгиев от Коалиция за България, от дневния ред отпадна точката за обсъждане на актуализация на републиканския бюджет. Отпадна и предложението да се даде съгласие служебният кабинет да сключва договори за нови заеми.

В края на заседанието депутатите отхвърлиха предложението на ДПС да започне изплащането на влоговете в КТБ до 100 000 евро преди банката да бъде обявена в несъстоятелност. Предложението беше отхвърлено и от Бюджетната комисия в НС тази сутрин. Според финансовия министър в оставка Петър Чобанов по този начин хората няма да имат достъп до парите си още няколко месеца, но всичко зависи от БНБ.

По-рано днес без участието на депутатите от ГЕРБ и "Атака" парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие на второ четене актуализацията на бюджета на НЗОК с 225 млн. лева за сметка на съкращаване на разходите на министерствата с 5% до края на годината. Предложението е на депутати от БСП, а не на МС, изтъкна министърът на финансите в оставка Петър Чобанов.

При обсъждането на актуализацията на бюджета на НЗОК  Менда Стоянова от ГЕРБ обяви, че предложението за актуализация бюджета на НЗОК залага бомби пред служебния кабинет: 

Предлагате да увеличим разходите на НЗОК с 225 млн. лева за сметка на намаление на разходите на 45 броя държавни институции. Като източник за решаване на проблемите в НЗОК до края на годината да бъде блокирането на държавата! Първа бомба в ръцете на служебното и на следващото правителство. Тези разходи, които трябва да се направят и са жизнено необходими за бедствия и аварии, за НЗОК, трябва да бъдат за сметка на дефицита. И залагате втората бомба в ръцете на служебното правителство.

И финансовият министър в оставка Петър Чобанов не пропусна да припомни, че рязането на бюджетите не е дошло от МС, а е било предложение на депутатите на БСП.

Това беше политическата воля на депутатите от "Коалиция за България". Актуализацията, предложена от МС не включваше допълнително орязване на разходите на министерства и ведомства.

Депутатът от БСП Румен Гечев изтъкна, че финансите на държавата остават стабилни:

До 2-3 седмици фактически фискалният резерв на България ще бъде близо 9 млрд. лева. И служебното правителство, и следващото правителство трябва да направят всичко възможно за ефективното използване на бюджетните средство и само в краен случай, ако се докаже такава необходимост, може да се използва една малка част - 225 млн. лева или по-малко от значителния фискален резерв. Държавните финанси се намират в добро състояние, поради което ние можем да си позволим отпускането на тези 225. млн. лева, отчитайки интересите на българските граждани.

Йордан Цонев от ДПС обясни, че промените в бюджета на НЗОК трябва да бъдат отразени в бюджета на държавата и прогнозира, че следващият парламент вероятно ще се върне към актуализацията на държавния бюджет.

Днешното заседание е последно за 42-рото Народно събрание в очакване на официално разпускане с Указ на президента Росен Плевнелиев на 6-и август.  Депутатите намериха на банките си символичен подарък - две чаши за кафе, които да им напомнят за интензивната работа на това НС. След последния звънец, някои от тях си направиха снимки за спомен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!