Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП потвърди позициите си за ядрената енергетика и "Южен поток"

Снимка: БГНЕС
БСП ще наблюдава служебния кабинет. Решението на пленума на партията идва след заявката да бъде търсена отговорност за годината управление на кабинета „Орешарски“. На пленума БСП потвърди позицията си за приоритетно развитие на ядрената енергетика, както и европейското и национално значение на проекта "Южен поток".

За работна група заговори председателят на БСП Михаил Миков в доклада си пред делегатите. Той каза, че консолидацията на десницата, както и действията на президента от последните дни целят: 

Да се нанесат тежки удари в рамките на предстоящата предизборна кампания, а и преди формалното й започване.

Следващата седмица БСП ще обсъжда водачите на листите, както и предложената коалиционна формула под името „БСП-лява България. Коалицията ще бъде под председателството на Михаил Миков. Така на практика ще бъде заобиколен Сергей Станишев, който с оттеглянето си от БСП изрази желание да остане начело на сега съществуващия формат „Коалиция за България“. Говорителят на партията Атанас Мерджанов посочи:

Това, разбира се, е само предложение, което ще бъде направено пред състава на коалицията. Ако, разбира се, бъде възприето, ние ще се явим под това наименование на предстоящите парламентарни избори.

Станишев става председател на Консултативния съвет на Коалицията. От БСП излязоха с позиция за енергийните проекти, след като изслушаха бившия енергиен министър Драгомир Стойнев по въпроса за споразумението с "Уестингхаус" за седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Атанас Мерджанов обясни, че партията:

Не приема важни управленски решения, без за тях да е получен съответен политически мандат. Настоява, ако се пристъпи към реализация на споразумението, да се подготви финансов модел на проекта, който да отговаря в най-голяма степен на българските национални интереси. В противен случай не подкрепя влизането на споразумението в сила.

Националният съвет на БСП подкрепя изграждането на "Южен поток" в съответствие с европейските правила. Настоява да се продължи работата по проектите за АЕЦ "Белене", за удължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Подкрепя и забраната за проучвания и добив на шистов газ.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!