Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК определи съставите на 21 от общо 31 Районни избирателни комисии

| обновено на 15.08.14 в 15:48
Снимка: БГНЕС

Съставите на 21 от общо 31 Районни избирателни комисии за предсрочния парламентарен вот на 5-и октомври са определени от ЦИК. Политическите сили са постигнали съгласие за  разпределението на ръководните постове само за 10 районни комисии.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев припомни решението на комисията, според което в малките РИК-ове със състав от 15 души ГЕРБ трябва да има петима членове, Коалиция  на България четирима, ДПС двама, "Атака", Реформаторският блак и ББЦ - по един. В големите 19-членни РИК-ове съотношението е 7:6:3:1:1:1.

Членовете от една политическа партия не могат да имат мнозинство в РИК и съответно не могат да имат и в ръководството повече от един представител. При тези принципни условия, посочени от Изборния кодекс, определих и назначих РИК там, където не е постигнато съгласие.

Срокът за обжалване на решенията на ЦИК за назначаването на РИК-ове е тридневен. Първото възражение вече е факт на ГЕРБ за РИК Кърджали. ЦИК ще заседава днес и ако прецени с мнозинство, че жалбата е основателна, председателят на РИК-а, представител на ДПС, може да бъде сменен.

В противен случай тя ще администрира жалбата заедно с останалите документи във връзка с назначаването на РИК-Кърджали на ВАС, който вече ще се произнесе с решение.

След назначаването на районните комисии те започват да приемат документите за регистрация на инициативните комитети. Крайният срок за тях е 25-и август. До момента единствено ГЕРБ са подали документи. Това може да става и в почивните дни. Крайният срок партии и коалиции да подадат документи за регистрация е 18.00 часа на 20-и август, сряда.

ЦИК обяви и списъка с местата извън страната, където ще има избирателни секции. В Турция ще се разкрият 52, в Испания - 33. Във Великобритания сънародниците ни ще гласуват в 15 секции, а в Съединените американски щати - в 13 .

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!