Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП определи водачите на листите за предстоящите предсрочни парламентарни избори

| обновено на 16.08.14 в 18:18
Снимка: БГНЕС

Националният изпълниелен съвет на БСП определи водачите на листите за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Под въпрос са водачите в Благоевград, където се чака решение на областното ръководство за кандидатурата на бившия външен министър Кристиян Вигенни. Нещастен инциден с кандидата за водач на листата в Габрово Йордан Стойков ще изправи социалистите пред нов избор през следващата седмица. Стойков е катастрофирал тежко тази сутрин на път за София. Той е в кома. За момента остава тежко състоянието на Стойков.

Над четири часа продължи заседанието на БСП на "Позитано" 20.

Михаил Миков най-вероятно ще води листите на БСП на предсрочните парламентарни избори на 5-ти октомври в София и Видин. Той е единственият кандидат, който ще води две листи в БСП. Повече от три часа продължава заседанието на националния съвет на БСП, на която трябва да бъдат подредени листите за вота на есен. Мая Манолова ще бъде водач на листата в Кюстендил, а Атанас Мерджанов в Ямбол.

На днешното заседание на Националния съвет са приети и решения за участие в коалиционен формат БСП-"Лява България", в която участват нови формации, които представляват повече социал-дмеократи, комунисти, както и формации с ляв облик, обясни Миков. Част от водачите, които са определени днес са нови като 20% са новите лица в листите на БСП, каза Миков и добави:

Става въпрос за силни професионалисти, изявени политици. 20 процента обновление на водачите. Една част от тях са свързани с определени региони, а други са национални политици, които имат подкрепата не в един регион и не в една област. Смятам, че ще имаме много убедително представителство. По-важното е в кампанията "Лява България" да каже - не - на дясната политика. Коалиция "Лява България" за обединението в името на една по-социална България.

Все още са под въпрос водачите в Благоевград и Габрово. На заседанието дискусията около кандидатурата на бившия външен министър Кристиан Вигенин е била сериозна и се е наложило за неговата кандидатура да се проведе допълнителна дискусия, която ще бъде през следващата седмица. Миков обясни, че за мястото в Благоевград ще бъде подбран най-подходящият човек.

В Шумен водач на листата ще бъде Иван Иванов. Това е вътрешният министър за няколко часа в кабинета на Пламен Орешарски.

При засилен медиен интерес и липсата все още на коментари в 14 часа започна заседанието на Националния съвет на БСП на "Позитано" 20. В самото начало в партийната централа на социалистите пристигна и евродепутатът Сергей Станишев, който остана безмълвен за репортерски въпроси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!