Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР получи 10 тома събрани съчинения на Николай Хайтов по повод 95-ата годишнина от рождението му

Фондация „Памет“ дари на Българското национално радио десет тома събрани съчинения на Николай Хайтов по повод 95-ата годишнина от рождението му. В медия центъра на Радиото бяха представени инициативите в рамките на „Седмицата на Николай Хайтов по БНР“. Тази вечер в кино „Одеон" се открива панорамата от филми по произведения на големия български писател. Всички прояви по повод годишнината сбъдват мечтата на Николай Хайтов младите да имат непосредствен досег до изкуството.

Това е и заради по-младото поколение, което оказа се, че не знае кой е Методи Андонов, Емо Коларов, почват да незнаят и Невена Коканова, заяви Здравец Хайтов и благодари за подадената ръка от страна на БНР.

Според генералния директор на Радиото Радослав Янкулов, във всеки един от нас живее по един почитател на Хайтов:

Тази наша среща аз я разглеждам и като едно ръкопляскане за одобрението, за почитта и любовта, която всеки един от нас изпитва към литературните класици на българската книжнина.

През следващите дни Националното радио ще покаже богатството на Златния си фонд.

Първият запис, който имаме е от интервю на Хайтов  от 1960 година, когато в едно предаване по радиото е представен като един млад, перспективен автор, каза Силвия Емирян.

Честването за програма "Хоризонт" вече е започнало, отбеляза директорът Васил Чобанов:

Ще извадим важни неща от Златния фонд и ще продължим с репортажите от онези реакции, от онези спомени, от онези съучастия по повод филмите

Програмният директор Иво Тодоров подчерта.

БНР има едно огромно аудиобогатство, а програмите на БНР припомнят гласа на Николай Хайтов и негови размисли за живота, за литературата и изобщо за това да сме българи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!