Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба за Цар Самуил отвори врати в Националната библиотека

Снимка: БГНЕС

Като част от проявите, включени в честването на 1000 години от смъртта на Цар Самуил, в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" от днес отвори врати изложба, посветена на Цар Самуил.

Както отбеляза доцент доктор на историческите науки Милкана Бошнакова и в това тържествено честване българите спазват традицията да отбелязват трагичната смърт, а не рождение, но в случая историята мълчи за датата на раждане, а смъртта на цар Самуил настъпва на шести октомври 1014 година. На тази дата през октомври в Петрич ще бъде кулминацията на честванията. Огромно величие и огромен трагизъм са вплетени в живота на владетеля, опълчил се на поробителя - Византия.

Над 30 години той води епични битки с поробителя и успява не само да утвърди югозападните български земи, известни днес като Македония, но да отнеме голяма част от вече завоюваната територия на България. Девизът му е „Всички българи в една държава“.

Сърцето на Цар Самуил спира да бие при гледката на ослепената българска армия. По заповед на Василий Втори, наречен по-късно Българоубиец, след Беласишката битка 15 хиляди български войни са ослепени. На всеки сто е оставен по един, който да води войниците по пътя до Преспа. Елисавета Мусакова от Националната библиотека отбеляза, че от богатия архив са извадени всички документи, свързани с делото на Цар Самуил:

Ние нямаме снимка на Цар Самуил, нямаме документи, подписани от неговата ръка, даже нямаме ръкописи, за които бихме могли да кажем със сигурност, че те идват от неговата епоха. Така че всичко това, което вие виждате тук, има различни акценти от тези многобройни литературни книжовни паметници, в които се съдържа националната памет за Самуил.

Изложбата откри премиерът Георги Близнашки. Той призова всеки, който мине покрай библиотеката, да посети експозицията, която ни връща към нашите корени, а за претенциите на македонските историци към Цар Самуил каза:

Цялата история е на наша страна. Ние сме българи и се гордеем с това. Мисля, че и в самата Македония се наблюдава възраждане на българщината - нещо, което, според мен, е естествен процес.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!