Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Искров: Единственият източник на ликвидност на банка "Виктория" е продажбата на кредити

Снимка: БГНЕС
Единственият източник на ликвидност за дъщерната на КТБ банка "Виктория" е продажбата на кредити. Това обяви управителят на БНБ Иван Искров в отворено писмо след възраженията на работодатели и синдикати против разпродажбата на кредитите на банката. Необосновани атаки през медиите и систематични опити за оказване на натиск върху БНБ не са от полза за разрешаването на казуса, подчертава Искров.

Такъв подход на комуникация не съответства на сериозността на материята, която предполага отговорно и професионално отношение, посочва Искров. Независимо че оценката на активите на банка "Виктория" показва, че към момента банката посреща изискванията за капиталова адекватност, тя не може да получи държавна помощ. Причината за това е, че при разрешаването на такава помощ от Генералната дирекция "Конкурентоспособност" на Европейската комисия банка "Виктория" трябва да се разглежда като част от групата на КТБ, съответно изискванията за държавна помощ трябва да са изпълнени от групата като цяло.

До 20-и октомври квесторите трябва да внесат в БНБ доклад за получените оферти с информация дали най-високата предложена цена покрива всички задължения на "Виктория" към кредитори и депозанти. Възможно е да не бъде взето окончателно решение за продажбата на кредитния портфейл на банка "Виктория". Първо ще бъде извършен анализ от Управителния съвет на централната банка, в който ще се отчете стойността на получените оферти, резултатът от проведените преговори с най-големите акционери на КТБ, както и подходът, който окончателно ще бъде възприет спрямо групата КТБ, отбелязва Искров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!