Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите сили коментираха варианта за правителство ГЕРБ-РБ

Позицията, че единственият вариант е съставянето на правителство на малцинството между ГЕРБ и Реформаторския блок, породи разнопосочни коментари от останалите парламентарни сили. 

Лидерът на БСП - лява България" Михаил Миков е категоричен, че трябва да се формира мнозинство:

Мнозинството, както е решено от избирателите, се очертава да бъде дясно-център. Много зависи каква политика ще прави за хората, дали народът подкрепя мерките и действията на такова правителство.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че Бойко Борисов е длъжен да поеме своята отговорност за управлението на страната:

ДПС може да оказва подкрепа на кабинета при изпълнени условия. Ако в управленската програма има теми, застъпени и в нашата платформа, няма как да бъдем опозиция и дори да дадем подкрепа, тя няма да бъде за един или друг политически субект, а за договора, сключен с нашите избиратели.

Председателят на парламентарната група на АБВ Ивайло Калфин е доволен от първата си среща. Той заяви, че трябва да се върви към стабилно управление:

Това беше правилният начин да се търси съгласие между всички политически сили по какъв начин да тръгне управлението, логиката беше, че е лош вариант веднага да отидем на избори, на практика политиците не харесват резултата от изборите и пращат на поправителен избирателите, абсурдно е това нещо, както и не е редно да се направи правителство, което да бъде с някакъв хоризонт, било то няколко месеца или една година, това значи веднага да започне предизборната кампания за следващия избор. Изцяло подкрепяме това нещо и мисля, че сега е моментът да се появи действително национално съгласие и национална отговорност.

За адекватно и стабилно правителство се обяви и Светлин Танчев от коалиция "Български демократичен център".
Трябва да се направи едно адекватно, предвидимо и стабилно правителство във възможно максимално дългия, позволен от Конституцията срок, което е четири години. Това, което виждаме  днес от позицията на ГЕРБ - търсене на диалогичност, на подкрепяне на адекватни политики, смятаме, че е градивно и нормално и ако по този начин вървят нещата в диалог, в предвидимост, може да се получи наистина едно стабилно управление. Ние и преди сме заявили, че сме готови да подкрепим едно правителство без да поставяме и да извиваме ръце за конкретни фигури, а да се обединяваме около конкретни политики.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!