Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП внесе в деловодството на НС промени в Закона за защита на конкуренцията, свързани с търговските вериги

Снимка: БГНЕС

БСП внесе в деловодството на парламента промени в Закона за защита на конкуренцията. Проектът е по-популярен като "Закона за търговските вериги". Според промените всички търговски вериги с 50 милиона лева оборот се задължават да съгласуват с Комисията за защита на конкуренцията своите типови договори с фирмите производители. С тях те няма да могат да изискват от компаниите такси за непредоставени услуги, както досега, обясни заместник-председателят на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова:

Веригите не могат да налагат забрани на българските производители да предоставят стоките си на трети лица при същите или по-добри условия. Налагаме ограничение веригите да не продават на т.нар. "непропорционална цена", което означава под себестойност на продукта много често срещано явление в досегашните взаимоотношения между българските производители и търговските вериги. Даваме 3-месечен срок на веригите, след публикуване на Закона, да приведат в съответствие типовите си договори през Комисията за защита на конкуренцията.  

Този проектозакон беше внесен от Корнелия Нинова и в предишния парламент, но след наложеното върху него президентско вето, окончателното му приемане се провали поради предсрочното разпускане на Народното събрание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!