Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва второто издание на европейската инициатива - Нощ на театрите

Фотоколаж: Силвия Петрова

Започва второто издание на европейската инициатива - Нощ на театрите. У нас тя включва представления в 11 български града.

Народният театър "Иван Вазов" и Софийската опера и балет са подготвили символично отваряне на Нощта с инициативата "Отворени врати" още от 11 часа сутринта.

Среща - разговор с актьорите от "Арт" ще има в Сатиричния театър "Алеко Константинов", разходки зад кулисите в Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград и Родопски театър "Николай Хайтов" - Смолян. Истински театрален маратон с множество събития и театрални срещи ще има и в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна. Жителите и гостите на Пловдив могат да присъстват на открита репетиция в Пловдивския театър.

В Смолян нощта ще започне с факелно шествие.

Тази нощ, хората ще имат възможност да усетят по интересен начин всички етапи на един театрален процес, каза директорът на Родопски театър - Смолян Крум Филипов.

Започваме с факелно шествие на младите актьори от школата "Юлия Огнянова", която започва от кино "Дружба" и завършва пред входа на театъра, където ще ги посрещне духова музика. Аз ще произнеса едно кратко слово за светлината в мрака и че театърът е светлина и мракът няма да го обземе никога, особено нашия Родопски драматичен театър.

Открита ще бъде изложба на еталонни костюми, реквизити от представления в историята на театъра. Ще бъдат показани десет костюма и няколко театрални реквизитни предмета, с висока художествена стойност и със силна биография.

Представена ще бъде новата книга на Кирил Варийски. В специалната нощ, публиката ще гледа един от най-новите спектакли на театъра - "Лазарица".

След представлението имаме прожекция на документалния филм за Никола Пашов - "Доброто, злото и човекът", в който център на филма е цялата биография на Родопския драматичен театър., каза Крум Филипов.

В Родопския драматичен театър ще бъде открита библиотека, уточни той и допълни:

Преди три месеца от нас си отиде актьорът Валентин Папурков. Малко преди кончината си, той завеща цялата си библиотека, триста тома изключително висока литература и ние ще направим във фоайето на театъра библиотека - "Книгите на Папи".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!