Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Рув-Увалиева представи програмата за честване на 100-годишнината от рождението на Петър Увалиев

Соня Рув-Увалиева представи програмата за честване на 100-годишнината от рождението на Петър Увалиев - една от големите личности в историята на българската култура със забележителен принос в популяризирането й по света. Честванията на юбилея се организират от фондация "Увалиеви - фондация на България" и Инициативен съвет под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова.

Тържествата ще започнат на 12-и януари, рождената дата на твореца, с откриването на паметна плоча на Петър Увалиев на столичната улица "Кърниградска".

СУ учредява еднократна награда за студентско проучване и публикация, посветена на големия българин. Макар и в имиграция като езиков сирак, както сам се нарича, той приживе и след смъртта си е висок духовен пример и професионален връх за няколко поколения българи, отбелязва съпругата му Соня Рув:

Той имаше нещо много важно, много интересно със студентите. За рождения му ден, 12-и януари, ще има церемония в университета. Аз мисля, че ще има интерес към младите студенти и за бъдещите поколения.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!