Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по отбрана не подкрепя държавния бюджет в частта му за въоръжените сили

Снимка: БГНЕС

Комисията по отбрана не подкрепя държавния бюджет в частта му за въоръжените сили заради орязаните параметри. Министър Николай Ненчев обясни:

Дойдох с особени очаквания, но след тази среща си отивам особено удовлетворен. Няма да подкрепят тази част от бюджета, т.е. ще има протест от тяхна страна в Народното събрание. Вероятно утре или вдругиден заедно с председателя и заместник-председателите на комисията ще посетим министър-председателя по този въпрос.

Пред комисията Ненчев обясни, че заради обсъжданите промени в начина на пенсиониране на военните и полицаите от септември досега има 250 рапорта за напускане.

Бившият министър на отбраната Ангел Найденов също разкритикува записаните параметри: Това, което днес управляващите казват, е, че те не искат да се съобразяват с нищо, което държавата е поела като ангажимент пред партньорите от НАТО на срещата в Уелс. Този бюджет би бил в някаква степен достатъчен при две условия – всички мисии и операции да бъдат финансирани не със средства от бюджета на Министерството на отбраната, а от друг източник. Второ, ако всички проекти за развитие на въоръжените сили бъдат в специлна програма, която се финансира директно от Републиканския бюджет.

Вицепремиерът Меглена Кунева, която отговаря и за силовите министерства, смята, че няма да се стигне до съкращаване на военни след приемането на новия бюджет.

Прогнози за съкращаване на 4 хиляди души се появиха, след като стана ясно, че бюджетът за отбрана ще бъде намален.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!