Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-председателят на ЕК Марош Шевчович ще преговаря с Русия за "Южен поток"

Снимка: arşiv

Заместник-председателят на Европейската комисия по енергетиката Марош Шевчович е бил натоварен да преговаря с Русия за бъдещето на "Южен поток", след като България е настояла за това. Очаква се преговорите да започнат до седмици.

Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев след среща между Шевчович и енергийните министри на 8-те страни-членки на Евросъюза, които участват в проекта.

Дончев изрази разочарование, че срещата е завършила без категорична и окончателна европейска позиция по "Южен поток" - въпреки, че от българска страна многократно е била поискана такава позиция.

Ние нямаме писмено становище от руска страна. Ние нямаме каквото и да е било становище от европейска страна, имаме модалност. Ако проектът отговаря на това или онова изискване, a България, за разлика от другите държави, е в процедура. Министерството на регионалното развитие, Министерството на земеделието, Министерството на културата, Министерството на енергетиката са част от процеса. Проектът не е спрян формално. Те трябва да процедират различни процедури, разрешително за строеж, т.н. В тази ситуация при липса на ясен сигнал от едната или другата страна какво да правят тези две ведомства. Затова за нас е важен отговор "да" или отговор "не". Ние нямаме подобен писмен отговор или позиция от руска страна. Нормално е да настояваме да го има от страна на комисията, доколкото България преди няколко месеца си е дилегирала правото на ЕК да преговаря с Русия, заяви Дончев.

В заключителния документ от днешната среща в Брюксел ще бъде записано, че интерконекторите между България и Гърция, и Румъния стават проекти с висока приоритетност - включително и за финансиране, съобщи още Томислав Дончев, като добави, че категорично е настоял за това.

На срещата е било решено още да се създаде група на високо ниво, която да се  занимава с въпроси от подобно естество занапред. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!