Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: "Южен поток" да стига до Варна и ЕК да разпределя чрез хъб газа за Европа

Снимка: архив

Държавите от Европейския съюз, през чиято територия преминава трасето на "Южен поток", смятат, че Европейската комисия не трябва да излиза със заключение, че проектът е приключил. Това е докладвал на правителственото заседание вицепремиерът Томислав Дончев.

От стенограмата на заседанието става ясно, че правителството прави всичко възможно за продължаването на проекта. На министъра на външните работи се възлага да се срещне с посланика на Русия у нас.

В дискусията, предложена от премира Бойко Борисов, вицепремиерът Ивайло Калфин припомня, че има двустранно споразумение и предлага министърът на външните работи да извика руския посланик и да му иска обяснение за какво става въпрос и какви са тези изявления, които се случват.

Калфин предлага, ако трябва и президентът да разговаря с Владимир Путин, за да изясни ситуацията.

Ние трябва да искаме Русия да обясни точно какво се случва, смята Калфин.

Премиерът Борисов възприема подхода и е съгласен. Министърът на външните работи да се срещне с руския посланик, министрите на икономиката и енергетиката по най-бързия начин да потърсят разговор с ресорните си колеги в Русия. Борисов натоварва Томислав Дончев да изпрати писмо до комисар Шевчович, в което да настоява там, където излиза тръбата на "Южен поток" на наша територия, ЕК да финансира изграждането на хъб и после ЕС да плаща газ така, както Турция плаща на Русия.

Борисов пояснява, че в този хъб може да се вкарва и газ, добита у нас и да се транспортира през конекторите за Гърция, за Турция и за Сърбия. Писмо ще се подготви и до Доналд Туск.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!