Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ с голям протест заради политиките в бюджета за догодина

| обновено на 11.12.14 в 15:56
Снимка: БГНЕС
КНСБ организира днес голяма протестна демонстрация срещу намеренията за съкращения на средства в бюджетния сектор, готвената пенсионна реформа и тежката ситуация в енергетиката. Синдикатът настоява реформите да бъдат само за по-високи пенсии.

Няма да плащаме чуждите грешки с нашите пенсии, с нашите работни места, с нашите заплати
, казват синдикалните членове. 

Пет от осемте парламентарни партии подкрепят искането на КНСБ възрастта за пенсиониране да остане замразена и през следващата година. Има шанс при окончателното приемане на бюджета за догодина, работещите на минимална заплата да получат обратно догодина внесения през тази данък. 

Над 6 000 синдикални членове на КНСБ протестираха от името на повече от 300 000 синдикални членове на най-голямата обществена организация в България. Те приеха протестна декларация, до председателя на Народното събрание, до министър-председателя и до парламентарните групи.

Синдикалистите заявяват, че без корекции в бюджета за 2015-а година и в данъчните закони милиарди левове се плащат от всеки един за спасяването на банковата система, която ще завърши годината с 800 милиона лева печалба. Стотици хиляди работещи на минимална заплата ще загубят правото да възстановят платения данък доход и ще се прокара поредното увеличение на пенсионната възраст. Под заплаха е правото на ранно пенсиониране. Всеки четвърти работник в БДЖ ще загуби работното си място. Синдикалистите настояват за спешни промени, с които да се възстановят отнети придобивки, да се отнемат прибързани или непремерени рестрикции и да се гарантира функционирането на важни за държавата теми.

Протестното шествие премина покрай сградата на правителството и се насочи към Народното събрание. Той беше предвождан от миньорските федерации на синдиката.

Румен Каров, председател на миньорите в "ГОРУБСО-Мадан": 


150 човека сме от Мадан, като имаме декларация, в която се казва, че тези, които остават на работа под земята, подкрепят днешния протест. Искат да напомнят на нашите мили и родни депутати, че те бяха излъгани и затова сега са пред парламента. Не искаме повече в тази държава корупционни схеми, няма и никаква пенсионна реформа. 

Настояването на КНСБ да се запази възрастта за пенсиониране и през следващата година е на път да се възприеме от парламента. Това обяви пред участниците в националната протестна демонстрация президентът на синдиката Пламен Димитров. Синдикалното ръководство връчи протестна декларация в Народното събрание с искане да се преразгледат параметрите на Бюджет 2015 преди окончателното гласуване. 

По-рано вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров заяви:

С нашето шествие ще покажем силата на синдиката, за това, че не може управляващите, които и да са те, непрекъснато да повишават възрастта за пенсиониране на българските граждани, без да осигурят системата на хода с вноските, които трябва да се правят. Защото тези, които остават да работят в момента, ще получат много по-ниско възнаграждение, когато се пенсионират. В програмите си преди изборите преди няколко месеца обещаваха на хората спокойствие, обещаваха гаранция на техните права, така че сме им приготвили някои изненади. Да мислят какво правят вътре в парламента, да внимават да не влезнат българските граждани в парламента.

Още за протеста чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!