Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалните партньори обмислят нов модел на осигурителната система

Снимка: БГНЕС

За неделя е насрочен последният кръг от преговори между социалното министерство, бизнеса и синдикатите за постигане на консенсус по въпроса с нарастването на пенсионната възраст и стаж от следващата година. До 18.30 на същия ден в деловодството на парламента ще приемат предложения за промени в бюджета на НОИ, които да се разгледат преди окончателното приемане от депутатите в края на следващата седмица. 

До средата на 2015-а година социалните партньори ще предложат цялостен модел на промени в осигурителната система в средносрочен и дългосрочен период до 2027-а година. Целта е да се увеличат приходите и да се намалят разходите в общественото осигуряване 

От 2000 година досега разходите на НОИ постоянно нарастват като процент от Брутния вътрешен продукт, от 9,6 на сто през 2000 година, през 2015-а г. се планира те да достигнат 11,7 процента. В същото време пенсионната възраст е нараснала за периода с пет години и осем месеца за жените и с три години и осем месеца при мъжете в масовата трета категория труд. Причините дупката в бюджета на НОИ да се увеличава всяка година са в намаляването на осигурителните вноски, пренасочването на част от парите към универсалните пенсионни фондове, нарастването на броя на инвалидните пенсии и все още големият брой лица с право на ранна пенсия. 

През 2000 година трансферът на държавата към общественото осигуряване, за да се покрие недостиг, е бил 20 на сто. Догодина се планира държавата да даде 52 процента от необходимите пари за пенсии и обезщетения.

Твърде непостоянен остава и коефициентът на заместване на дохода. Преди 14 години средната пенсия е била в размер на половината от средната заплата. Хората, излезли в пенсия през тази година, вземат 57,7 на сто от дохода преди пенсиониране, а за догодина се планира дори намаляване на този коефициент с 0,5 на сто.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!